Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izaberite muzeje u maju!

Izaberite muzeje u maju!

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja najavila je da će ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja“ po deveti put biti održana 19. maja.

U jednoj noći 3.000 muzeja širom Evrope otvara svoja vrata predstavljajući premijerne izložbe i programe koji bude radoznalost svih posetilaca. Pod okriljem evropske i domaća Noć muzeja ujediniće 65 gradova Srbije, 64 beogradske lokacije i više od 150 institucija kulture.

U noći 19. maja od 18.00 do 2.00 vrata će otvoriti muzeji, galerije i izložbeni prostori u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Subotici, Aranđelovcu, Nišu, Bečeju, Valjevu, Titelu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci ali i Bačkoj Topoli, Inđiji, Vranju, Zrenjaninu, Boru… Devetoj Noći muzeja po prvi put priključili su se Apatin, Bački Petrovac, Gornji Milanovac, Irig i Paraćin.

Pod sloganom „Odličan provod u muzejima“ Noć muzeja će opet pokušati da muzeje približi „običnoj“ i „nemuzejskoj publici“ i omogući im da u nesvakidašnjem terminu prošeta najlepšim lokacijama Srbije i poseti jedinstvene izložbe pripremljene samo za ovu noć.

Beograd, koji je zbog lakšeg snalaženja podeljen na sedam zona, ponudiće sa jedne strane borbe neustrašivih mačevalaca i borilačke veštine azijskih ratnika dok će nekoliko koraka dalje posetioci videti izložbu Teslinih privatnih predmeta iz sobe 3327 iz hotela „Njujorker“ u kome je proveo poslednjih deset godina svog života.

U najstarijoj ustanovi kulture u Srbiji, Narodnoj biblioteci, posetioce očekuje izložba o Beogradu tridesetih godina sa koncertima, oldtajmerima, starim pločama i čajankama. U Noći muzeja biće otkrivena dugo čuvana tajna nastanka unikatnog kosovskog veza i biće predstavljen život i opus Tenesija Vilijamsa.

U osmoj Noći muzeja, prošle godine, Beograd je zabeležio 280.000 poseta, Novi Sad 105.000; kroz šabačke izložbene prostore prošetalo je 19.000, a kroz zrenjaninske – 10.000 ljudi.

Pokrovitelj nacionalne Noći muzeja je Ministarstvo kulture Republike Srbije. (danubeogradu.rs)

»»» PROGRAM «««