Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Čuvarkuća“

Izložba „Čuvarkuća“

U Maloj galeriji ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12), od 10. do 20. aprila biće otvorena izložba „Čuvarkuća“, autorski koncept Ivone Rajačić-Barandovski.

Prigodna, tematska izložba biće organizovana tokom Vaskršnjih praznika na kojoj sa svojim eksponatima učestvuju članovi ULUPUDS-a i ULUS-a po konkursu. Umetnici će izlagati veće i manje posude tj. postolja za uskršnja jaja, unikatna keramička i oslikana drvena jaja, slike malog formata. Ova tradicionalna postavka je poslednjih pet godina organizovana u galeriji SULUJ.

Istoričarka umetnosti Ivona Rajačić-Barandovski napisala je:
– U slavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika, 30 umetnika se poigralo na temu čuvarkuće. Zadatak je bio osmisliti i oblikovati postolje za čuveno prvo crveno ofarbano jaje iz mnoštva raznobojnih, veselih uskršnjih jaja. U temu su se uklopile i keramoskulpture jajolikih formi ali i one koje asociraju na istoimenu biljku kao i namenske manje tacne i činije. . Maštoviti, razigrani, duhoviti i nesputani „čuvari“ čuvarkuća još jednom su pokazali kroz pregršt ideja i tehnika, bogatstvo umetničkih kreacija. (danubeogradu.rs)