Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Rimski portreti i stanovnici Singidunuma“

Izložba „Rimski portreti i stanovnici Singidunuma“

U sklopu manifestacije „Dani Beograda“ 18. aprila od 18.00 biće otvorena izložba „Rimski portreti i stanovnici Singdunuma“ u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave. Posetioci će moći da vide skulpture stanovnika, careva, bogova i heroja, a obuhvaćeno je razdoblje od 2. do 4. veka tokom kojeg je Beograd iz vojnog logora prerastao u značajan pogranični grad Rimskog carstva.

Izložba je realizovana u saradnji JP „Beogradska tvrđava“ i Narodnog muzeja iz Beograda, a već godinama ove dve institucije zajednički brinu o rimskim kamenim spomenicima izloženim u Velikom barutnom magacinu.

Ova saradnja biće nastavljena nizom predstojećih izložbi u okviru projekta „Beograd pre Beograda“. „Beograd pre Beograda“ oslikavaće život antičkog Singidunuma, a posetioci će saznati gde je bio rimski grad, ko su bili njegovi stanovnici, kao i koje bogove i heroje su uzdizali i poštovali. Razotkrivajući privatne i javne segmente života, ovogodišnji ciklus izložbi nas uvodi u doba hrišćanskog Beograda, koji će tokom 2013. godine biti predstavljen različitim kulturnim sadržajima.

„Rimski portreti i stanovnici Singidunuma“ prva je u nizu predstojećih izložbi i biće otvorena za posetioce od 19. aprila, svakog dana osim ponedeljka, od 12.00 do 17.00. Ulazak će biti besplatan za vreme „Dana Beograda“, 18. i 19. aprila, a posle toga ulaznice se mogu kupiti u Galeriji „Beogradske tvrđave“ u Stambol kapiji i Kuli Nebojša. Cena individualne ulaznice je 200 dinara, za učenike, penzionere i studente 100 dinara, a za organizovane posete od minimum 20 osoba cena ulaznice biće smanjena na 140 dinara po osobi. Radno vreme Kule Nebojša je od 10.00 do 18.00, dok je radno vreme Galerije u Stambol kapiji svakog dana od 11.00 do 19.00. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.