Naslovna » BG svaštara » Književnost » Konak kneginje Ljubice – enterijeri beogradskih kuća 19. veka

Konak kneginje Ljubice – enterijeri beogradskih kuća 19. veka

Muzej grada Beograda organizovaće promociju knjige „Konak kneginje Ljubice – enterijeri beogradskih kuća 19. veka“ u sredu. 18. aprila od 19.00 u Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8).

Iz štampe je izašao vodič kroz Konak kneginje Ljubice, muzeja u sastavu Muzeja grada Beograda. Ovo luksuzno opremljeno izdanje, u verziji na srpskom i engleskom jeziku, sadrži istorijski uvod koji čitaocu pruža uvid u prilike perioda kada je Konak građen i korišćen kao rezidencija i na pregledan, intuitivan i slikovit način vodi posetioca kroz postavku Konaka Enterijeri beogradskih kuća 19. veka. Autori tekstova su Danijela Vanušić MA, Angelina Stojanović i Pavao Poša.

Konak kneginje Ljubice jedan je od malobrojnih danas sačuvanih memorijala dinastije Obrenović. Nalazi se na Kosančićevom vencu, nekadašnjem prostoru Varoš-kapije, i ubraja se u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu. Građen je od 1829. do 1831. godine kao dvor za kneza Miloša Obrenovića. U međuvremenu Miloš je odlučio da svoju rezidenciju pomeri dalje od turskog utvrđenja, i 1831. počeo gradnju drugog, kasnije glavnog dvorskog kompleksa u Topčideru.

Konak na Kosančićevom vencu je postao rezidencija kneževe porodice. U njemu je od 1831. živela supruga kneza Miloša, kneginja Ljubica, sa sinovima Milanom i Mihailom. Kada je 1842. godine porodica Obrenović bila primorana da napusti Srbiju zbog političkih prilika, Konak kneginje Ljubice zauvek je izgubio svoju prvobitnu namenu. Zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale razne državne institucije, od Liceja preko Prve beogradske gimnazije, Apelacionog i Kasacionog suda do Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije 1971. godine.

Sedamdesetih godina 20. veka uprava Grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svojim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio je, od 1971. do 1979. godine, sanaciju i rekonstrukciju, posle čega je 1980. godine zgrada ušla u sastav Muzeja grada Beograda. U septembru iste godine, u prizemlju i na spratu otvorena je stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“ a čini je reprezentativni izbor od oko 450 predmeta likovne i primenjene umetnosti koji se čuvaju u zbirkama Muzeja grada Beograda. Predmeti su nastali tokom 19. veka kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Pripadali su predstavnicima vladajućih dinastija i elitnih građanskih porodica. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.