Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kuli Nebojša gran pri 34. Salona arhitekture

Kuli Nebojša gran pri 34. Salona arhitekture

Gran pri 34. salona arhitekture dodeljen je Dejanu Miljkoviću, Jovanu Mitroviću i Branku Paviću za projekat konzervacije, revitalizacije i adaptacije Kule Nebojša i obnove i izgradnje dela priobalnog bedema Beogradske tvrđave.

Žiri Salona arhitekture je nagradu u kategoriji arhitekture dodelio Mileniji i Darku Marušiću za projektovanje Kombinovane dečje ustanove „Plava ptica“ u Beogradu. Ova atraktivna i renomirana manifestacija u Muzeju primenjene umetnosti okuplja arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva i afirmiše izabranu sliku savremene arhitektonske scene.

Jedan od autora nagrađenog projekta Jovan Mitrović ističe da je grad Beograd izdvajanjem sredstava za revitalizaciju i adaptaciju Kule Nebojša prepoznao značaj pretvaranja ovog kulturno-istorijskog spomenika u važan punkt na kulturnoj mapi grada.

– Gran pri koji smo dobili za ovaj projekat predstavlja veliku čast, pre svega zato što je Kula Nebojša od izuzetnog kulturnog značaja i jedan od objekata koji u svakom pogledu predstavlja reper za grad Beograd. Veliko je zadovoljstvo što smo kao projektanti Arhitektonskog fakulteta uopšte učestvovali u ovom projektu, sa celim timom stručnjaka i saradnika. Ništa od toga ne bismo uspeli da nismo imali podršku grada Beograda kao jednog od investitora revitalizacije i adaptacije Kule Nebojša – kaže Jovan Mitrović.

On naglašava da je bio veliki izazov pomiriti staro i novo u arhitekturi, pomiriti odnose između značaja objekta kao kulturnog nasleđa i potreba koje savremeni život nameće.

– Kula Nebojša je revitalizacijom dobila novu funkciju, pa je građani više ne doživljavaju samo kao istorijski spomenik. Beograd se razvija u velegrad i tako što arhitekturi pridaje sve veći značaj – rekao je Jovan Mitrović.

Prestižni gran pri za Kulu Nebojša dodeljen je za doprinos u postizanju dostupnosti i pristupačnosti kulturno-istorijskog nasleđa savremenim funkcionalnim zahtevima.

– Rekonstrukcija ovog kulturno-istorijskog spomenika urađena je umereno i umesno, svedenim arhitektonskim jezikom i odmerenim izrazom. Poštujući kulturno nasleđe, projektanti su zapravo reafirmisali vrednosti ovog kulturnog spomenika. On je adaptiran u muzej i kulturni centar, tako da su i sama arhitektura i tematske postavke u novom izložbenom prostoru referentni i reperni i mogu biti primer kako takva intervencija treba da se izvede – rekao je član žirija Vladimir Lojanica.

Po njegovim rečima, projektanti KDU „Plava ptica“ nagradu su dobili za celovitost projekta i jasno programsko sadejstvo eksterijera, enterijera i okolnog uređenja. Arhitekte su pokazale posvećenost struci kakva se retko sreće, od urbanističkog projektovanja do svakog detalja enterijera, a posebna vrednost projekta je što njihova društveno angažovana arhitektura ide u susret rehabilitaciji arhitekture dečjih ustanova kod nas.

Na 34. salonu arhitekture, koji se ove godine održava pod sloganom „U ogledalu… Dođi i ogledaj se…“, konkurisalo je 214, a selektirano je 150 radova.

– Salon svake godine u svom pratećem programu predstavlja veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva i otvara brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo. Ova manifestacija animira i studente i zainteresovanu publiku u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, tako da posetioci mogu da vide brojne teme koje su predstavljene u vidu projekata. Veliku pažnju posetilaca privlači maketa Mosta na Adi, koja je izložena kao gost projekat – istakla je Ljiljana Miletić Abramović, kustos Salona i v.d. direktora Muzeja primenjene umetnosti.

Salon arhitekture otvoren je do 30. aprila. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.