Naslovna » Turizam » Kulturno-turistička tura „Beograd Andrićevim koracima“

Kulturno-turistička tura „Beograd Andrićevim koracima“

U okviru obeležavanja jubileja vezanih za život i rad našeg književnika i diplomate i jedinog dobitnika Nobelove nagrade, u utorak 17. aprila u 13.00, Dom Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) biće predstavljen kao jedna od 15 lokacija koja je deo kulturno-turističke ture „Beograd Andrićevim koracima“ imajući u vidu da je Andrić u aprilu 1950. godine izabran za poslanika Narodne skupštine FNRJ.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva u saradnji sa Muzejem grada Beograda organizovalo je obeležavanje lokacija i osmislilo kulturno-turističku turu „Beograd Andrićevim koracima“. Tura je zamišljena kao šetnja Andrića gradom i obilazak objekata i institucija koji su na određen način bili značajni za njegov život i stvaralaštvo.

Tura je nastala povezivanjem 15 lokacija (Kalemegdan, Mali Kalemegdan, Pariska 16, knjižara „Naučno delo“, Udruženje književnika, „Politika“, Hotel „Moskva“, stan u Prizrenskoj, Srpska književna zadruga, Ministarstvo inostranih dela, Pionirski park, Hotel „Ekscelzior“, Narodna skupština, „Borba“, Narodna biblioteka Srbije).

U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda biće organizovane redovne ture/šetnje kao deo stalne turističke ponude grada. Prva, za ovu priliku skraćena tura/šetnja biće organizovana 17. aprila u okviru manifestacije „Dani Beograda“, a polazak je planiran ispred Muzeja Ive Andrića u 12.00. Kulturno-turistička tura „Beograd Andrićevim koracima“ biće propraćena brošurom i geolokacijskim AR vodičem, a zahvaljujući matričnim kodovima (QR kodovima) posetiocima će na licu mesta putem telefona/tableta biti dostupne informacije o lokaciji i fotografije.

Na predlog Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Vlada Republike Srbije donela je odluku o obeležavanju jubileja Ive Andrića vezanu za život i rad našeg književnika i diplomate i našeg jedinog dobitnika Nobelove nagrade. Period od oktobra 2011. do oktobra 2012. utvrđen je za obeležavanje jubileja – 50 godina od dodele Nobelove nagrade, 100 godina od objaljivanja prvog dela i 120 godina od rođenja pisca. (danubeogradu.rs)