Naslovna » Izlasci » Film » Misli o drugima – misli o sebi

Misli o drugima – misli o sebi

U utorak, 24. aprila od 19.00 u Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16) biće otvorena izložba i projektovana tri filma Filmskog festivala Slobodna zona, u okviru programa „Misli o drugima – misli o sebi“.

Na izložbi će biti predstavljeni digitalni kolaži – rezultati koju je umetnica Rena Raedle vodila sa mladim Romima uzrasta od 10 do 15 godina u Leskovcu. Na radionici koja je trajala početkom aprila, umetnica je razgovarala sa učesnicima i učesnicama o njihovim snovima i stremljenjima, ali i preprekama koje imaju u njihovom ostvarivanju i na taj način pokušala da dekonstruiše uspostavljeni stereotipni prikaz romske manjine, kao i da mladim Romima otvori prostor da se slobodno izraze i aktivno menjaju svoju društvenu ulogu.

Sedmoro polaznika i polaznica radionice svojim radovima je pokazalo na koji način žele da se predstave svetu, koja im je najveća želja u životu, šta bi želeli da rade i o čemu sanjaju. Na izložbi ćete imati prilike da vidite radove Marije Saitović, Sade Šabanović, Cace Demirović, Nezira Šaćirovića, Danijele Amzić, Slavice Bećirović i Emilije Ajdarević. Radovi su od 18. aprila izloženi i u Domu kulture Roma u Leskovcu.

Posle otvaranja izložbe Slobodna zona predstaviće tri filma koji u svom fokusu imaju temu diskriminacije po nacionalnoj osnovi. Mini turneja filmova Slobodne zone u okviru ovog projekta održava se u osam gradova Srbije, sa ciljem da informiše najširu publiku i podstakne debatu o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji u svetu. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Utorak, 24. april
(19.00) Otvaranje izložbe „Putovanje u svet naših želja“
(19.00) Od zrna do slike
Hrvatska/Srbija. 75 min, 2011; Reditelj: Branko Ištvančić
(20.30) Nevidljivi policajac
Palestina/UAE, 59 min, 2011; Reditelj: Laid Al-Juneidi
(21.30) Ja, moja ciganska porodica i Vudi Alen
Italija, 50 min, 2009; Rediteljka: Laura Halilović