Naslovna » BG špijun » Mokrin: Svetsko prvenstvo u tucanju jajima 2012

Mokrin: Svetsko prvenstvo u tucanju jajima 2012

Tradicionalno Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim kokošijim jajima biće održano Mokrinu na Uskrs, 15. aprila, najavila je Turistička organizacija Srbije.

Tokom takmičenja žiri pregleda oko 30.000 jaja, a samo vlasnik onog najtvrđeg dobija laskavu titulu šampiona. Zvanični prvak se proglašava tek kada se pobedničko jaje prepolovi specijalnom sabljom iz Japana.

Potom je potrebno da takmičar i predsednik žirija pojedu po jednu polovinu jajeta – i ako obojica prežive, znači da je jaje bilo ispravno, takmičenje regularno i može se zvanično proglasiti pobednik svetskog prvenstva.

Takmičenje svake godine okuplja sve više takmičara, koji u nadmetanju mogu da koriste isključivo kokošija jaja, što će pre takmičenja utvrditi žiri, s obzirom da je selo poznato i po gajenju velikog broja gusaka.

Organizator je Mesna zajednica Mokrin, koja želi da turistički afirmiše to selo, koje je poznato i kao rodno mesto čuvenog pesnika Miroslava Antića.

Uskrs u Srbiji
U skoro svakom mestu u Srbiji biće održana poneka manifestacija. Izdvajamo „Vaskršnje jutro““ u Vrnjačkoj Banji, 15. aprila. Nastupiće plesne grupe, folklori, pozorišne trupe, slikarska udruženja, a biće organizovano i takmičenje u tucanju jajima. Celodnevni „Uskršnji etno festival“ u selu Poljana, kod Požarevca, biće organizovan 16. aprila.

Veće manifestacije biće priređene u Kragujevcu, Dimitrovgradu, u selu Crepaja kod Kovačice, kao i na Zlatiboru. (putnik.ch)