Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Najava Festivala nove muzike „Ring Ring 2012“

Najava Festivala nove muzike „Ring Ring 2012“

Od 11. do 21. maja u Beogradu će biti održan 17. Ring Ring – Festival nove muzike na nekoliko lokacija (KC „Rex“, Kolarac i dr.), a biće ponuđen zanimljiv program.

Najavni koncert festivala ove godine održaće Naoyuki Manabe, čije je gostovanje realizovano u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu. Naoyuki Manabe održaće predavanje u sredu 25. aprila od 19.00, a koncert 26. aprila od 20.00, oba u Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16) uz slobodan ulaz.

Naoyki Manabe je aktivan kao kompozitor i gagaku muzičar, specijalizovan za takozvane usne orgulje šo i citru gakuso. Šo je japanski muzički instrument, po načinu izrade sličan kineskom instrumentu šeng, smatra se pretečom orgulja. Sastoji se od 17 tankih bambusovih cevi, od kojih svaka na dnu ima metalni pisak, s tim što dve cevi ne proizvode nikakav zvuk. Govori se da zvuk instrumenta imitira zov feniksa, zbog čega i dve cevi imaju čisto estetsku funkciju, asociraju na krila feniksa. Instrument proizvodi zvuk tokom udaha i izdaha izvođača, omogućavajući mu dug period neprekinute izvedbe. Šo je jedan od tri primarna drvena duvačka instrumenta koji se koriste u tradicionalnoj japanskoj muzici, poznatoj kao gagaku.

Naoyuki Manabe redovno nastupa kao solista, svirajući šo, sa programima tradicionalne, ali pre svega nove, savremene muzike, gde izvodi između ostalih i svoje kompozicije. Svojim brojnim koncertima Naoyuki Manabe želi široj publici da predstavi stare japanske instrumente, pre svega usne orgulje šo, njegove nove tehnike sviranja i izražajne mogućnosti instrumenta i ceremonijalnu gagaku muziku. Veliki broj savremenih kompozitora su pisali za šo i svoje kompozicije posvetili upravo njemu.

Od maja 2011. godine, Naoyuki Manabe boravi u Berlinu, gde je stipendista Agencije za kulturu pri Ministarstvu za obrazovanje vlade Japana (Bunkacho) i trenutno je „ambassador japanske kulture“. Proteklih godinu dana on drži koncerte i radionice širom Evrope i svojim angažmanom predstavlja evropskoj publici japansku tradicionalnu muziku, kao i savremena dela pisana za ovaj instrument. Na koncertima u Srbiji će premijerno izvesti i delo naše kompozitorke Jelene Dabić, koja živi i radi u Berlinu. (danubeogradu.rs)