Naslovna » BG servis » Novi zglobni autobusi na ulicama Beograda

Novi zglobni autobusi na ulicama Beograda

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prisustvovao je prezentaciji 25 novih zglobnih autobusa domaćeg proizvođača „Ikarbus“ u autobuskom pogonu GSP-a na Novom Beogradu.

Posle prezentacije gradonačelnik Đilas, direktor za infrastrukturu Evropske banke za obnovu i razvoj Tomas Majer i direktor GSP „Beograd“ Mileta Radojević potpisali su mandatno pismo o realizaciji programa obnove voznog parka Beograda, koji podrazumeva nabavku 400 novih autobusa.

Gradonačelnik je zahvalio Evropskoj banci za obnovu i razvoj na poverenju koje ima u grad Beograd i u ljude koji ga vode.

– Reč je o 85 miliona evra, što je velika investicija. Kupićemo zglobne autobuse, uz njih i solo, očekujemo da u junu bude raspisan tender i da najmanje 100 novih autobusa stigne u decembru. Sa 32 autobusa koje kupujemo od „Ikarbusa“, to već garantuje bolji prevoz svim građanima ove godine, a maksimalno dobar prevoz naredne. To je posledica hrabrih i teških odluka kao što je novi sistem naplate karata – rekao je Đilas.

Kako je istakao gradonačelnik, zadatak je da sledeće godine tokom leta sva vozila budu klimatizovana, da imaju adekvatno grejanje zimi, i „da svako ko plaća kartu u Beogradu, ima za to kvalitetan prevoz“.

– U prethodne dve godine nabavljena su 83 nova trolejbusa, 30 novih tramvaja, deset novih autobusa na gas, a danas je prispela isporuka iz „Ikarbusa“ od 25 zglobnih autobusa koji su takođe nabavljeni sredstvima grada. Ugovorena je nabavka 20 minibusa i sledi ugovaranje nabavke od 32 zglobna autobusa. Sve ove nabavke i ovih 400 novih autobusa, kada bude realizovano mandatno pismo naknadnim potpisivanjem ugovora, predstavljaće obnovu voznog parka za skoro 50 odsto ukupnog broja vozila GSP-a – precizirao je Radojević.

On je naglasio da GSP „Beograd“ ima više od 6.200 zaposlenih, više od 1.200 voznih jedinica i sa svojim kapacitetima i veličinom predstavlja jedno od najvećih preduzeća u ovom delu Evrope.

U 2010. i 2011. godini obnovljen je tramvajski i trolejbuski vozni park nabavkom 83 nova trolejbusa i ugovaranjem isporuke 30 tramvaja (isporuka će biti završena tokom 2012). Tokom ove godine planirana je i značajna obnova autobuskog voznog parka, što je preduslov za realizaciju povećanja prevozne ponude i pouzdanosti rada sistema. Osim deset solo autobusa na prirodni komprimovani gas koji su početkom godine stigli u GSP i pušteni u saobraćaj, danas je autobuski podsistem obogaćen sa još 25 zglobnih autobusa domaćeg proizvođača „Ikarbus“.

Sva vozila će posedovati motore koji će ispunjavati Euro 5/EEV norme emisije štetnih gasova. Biće opremljena najsavremenijom opremom, niskopodna, opremljena rampama za ulaz hendikepiranih lica, a putnički prostor će biti klimatizovan, što će doprineti većem komforu putnika.

U narednim godinama planirano je dalje povećavanje broja autobusa sa pogonom na KPG, a u pogonu „Karaburma“ biće sagrađena moderna stanica za punjenje ovih vozila. (Beoinfo)