Naslovna » BG svaštara » Književnost » Obeležavanje Svetskog dana knjige

Obeležavanje Svetskog dana knjige

Nacionalna manifestacija obeležavanja Svetskog dana knjige biće održana 23. aprila u organizaciji Narodne biblioteke Srbije (Skerlićeva 1).

Toga dana, od 10.00, u velikom holu Centralne čitaonice nacionalne biblioteke biće predstavljena specijalna vitrina za čuvanje i izlaganje stare i retke knjige – dar Grada Beograda Narodnoj biblioteci.

U pitanju je izuzetan poklon, učinjen nacionalnoj biblioteci u godini obeležavanja jubilarne 180. godišnjice njenog osnivanja, koja predstavlja prvu vitrinu koja će biti u posedu NBS. Predviđeno je da u specijalnoj vitrini u periodu između 10.00 i 20.00 izloži najvredniji srednjovekovni ćirilski rukopis iz zbirke NBS – „Beogradski parimejnik“, nastao u prvoj četvrtini 13. veka.

Istog dana, sa početkom u 11.00 u Narodnom pozorištu u Beogradu, biće obavljen čin svečanog potpisivanja Protokola o saradnji NBS i Narodnog pozorišta. Protokol o saradnji potpisaće v. d. upravnika NBS Dejan Ristić i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović.

U podne, kod Delijske česme na Akademskom platou (Knez Mihailova ulica), biće predstavljen jedini bibliobus – dar NBS Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Prijepolju koji veoma uspešno radi od 2003. godine. O projektu bibliobusa i njegovom značaju govoriće Ristić, predstavnici Biblioteke „Vuk Karadžić“ u Prijepolju, kao i predstavnici Državne lutrije Srbije koja podržava aktivnosti bibliobusa. Posle predstavljanja bibliobusa, u nastavku programa do 19.00, učestvovaće predstavnici više izdavačkih kuća, pisci i druge ugledne ličnosti. Predviđen je veći broj programa i predstavljanja brojnih izdanja.

Predavanje i radionicu pod naslovom „Da li biblioteke imaju šta da rade kada je sve na e?“ održaće načelnica Odeljenja za pružanje naučnih informacija NBS mr Biljana Kosanović. Predavanje i radionica biće održani Galeriji Petra Dobrovića (ulica Kralja Petra 36, četvrti sprat) u podne.

Istog dana, sa početkom u 13.00, u NBS biće izvršena svečana primopredaja velikog broja prevedenih dela našeg istaknutog pisca Milorada Pavića. U pitanju je izuzetan poklon koji će Narodnoj biblioteci uručiti supruga pokojnog velikana, Jasmina Mihajlović. Ovim događajem nacionalna biblioteka želi da da doprinos očuvanju stvaralačkog opusa velikog pisca, kao i da oda priznanje jednom od najvećih srpskih književnika druge polovine prošlog i početka ovog veka.

U 14.00, u NBS biće održano predstavljanje edicije „100 slovenskih romana“ koja je književni projekat Foruma slovenskih kultura. Ovim projektom Forum započinje intenzivnu književnu razmenu između slovenskih naroda, kao i širu međunarodnu promociju i predstavljanje slovenskih književnosti. Države članice projekta su uz pomoć strukovnih i partnerskih institucija izabrale po deset romana objavljenih posle pada Berlinskog zida. Jedini kriterijum izbora bio je umetnički kvalitet.

Edicija „100 slovenskih romana“ je najveći međunarodni kulturni, književni i promotivni projekat slovenske literature, pa tako i najveći projekat u koji je trenutno uključena srpska književnost. Izdavačka kuća „Arhipelag“ iz Beograda je nacionalni izdavač edicije „100 slovenskih romana“ na srpskom jeziku. O ovoj značajnoj ediciji govoriće glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće „Arhipelag“ Gojko Božović i Dejan Ristić. Tom prilikom, Narodnoj biblioteci Srbije biće uručen komplet do sada objavljenih dela.

U 15.00, u NBS biće održano stručno vođenje kroz izložbu „Tuđe ili naše“ koja predstavlja najdragocenije srednjovekovne rukopise Srbije, Češke i Bugarske. O izložbi će govoriti autori mr Milanka Ubiparip i Vladan Trijić, stručnjaci Odeljenja za arheografiju nacionalne biblioteke.

U 16.00 u NBS, za posetioce će biti otvoreno Odeljenje za restauraciju i konzervaciju. Tom prilikom, posetioci će se upoznati sa aktivnostima ove specijalizovane službe nacionalne biblioteke, ali i učestvovati u pojedinim restauratorskim procesima. Broj posetilaca ograničen je na 30.

Završni segment Nacionalne manifestacije obeležavanja Svetskog dana knjige, poetsko veče, biće održano sa početkom u 20.00 u NBS.Svoje stihove posvećene knjizi govoriće Matija Bećković, Miroslav Josić Višnjić, Tanja Kragujević, Miroslav Maksimović, Grozdana Olujić, Slobodan Rakitić, Ana Ristović i Milosav Tešić. U programu učestvuju i Nebojša Dugalić, glumac, Dragana Radaković, sopran, kao i Uroš Dojčinović, gitara.

Organizatori književne večeri su Zadužbina „Dositej Obradović“ i NBS. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.