Naslovna » Izlasci » Film » Opera „Toska“ u bioskopima „Cineplexx“

Opera „Toska“ u bioskopima „Cineplexx“

Visoko kvalitetan snimak jedne od najpoznatijih Pučinijevih opera, „Toske“, u produkciji minhenskog Narodnog pozorišta, biće prikazan 18. aprila od 19.00 u bioskopima „Cineplexx“ u Beogradu i Kragujevcu.

Ova opera, treća po redu u predsezoni beogradskog bioskopa, otvoriće opersku predsezonu i u Kragujevcu, nakon čega će se ostale opere prikazivati istovremeno u oba bioskopa.

Opera „Toska“, inspirisana istoimenom dramom Viktoriena Sardua, svrstana je u najznačajniju operu Đakoma Pučinija, pored „Boema“. Opera, smeštena u vreme borbi bonapartista i njihovih protivnika, objedinjuje kako političke, tako i ljubavne intrige.

U produkciji minhenskog Narodnog pozorišta sopran Karita Matila, u ulozi markantne pevačice Toske, blista pored, jednog od najtraženijih spinto tenora, Jonasa Kafmana, u ulozi Toskine ljubavi, slikara Kavaradosija. Pod dirigentskom palicom maestra Fabija Luisija, „Toska“ ostavlja bez daha grandioznošću u svakom smislu, od nadahnutih izvođenja, praćenih horom Bavarske opere, do minucioznog vizuelnog identiteta cele predstave.

U nastavku operske predsezone, ljubitelje klasike u bioskopima „Cineplexx“ u maju očekuje „Ana Bolen“ u izvođenju ansambla Bečke opere, zatim u junu Verdijeva „Aida“ iz milanske Skale. Kao poslednja u predsezoni, u julu će biti prikazana opera „Nabuko“, snimljena na sceni antičkog pozorišta Taormina na Siciliji. Prikazivanje ovih snimaka je uvertira za predstojeću opersku i baletsku sezonu direktnih prenosa iz prestižnih svetskih teatara, koja će početi u septembru. (danubeogradu.rs)