Naslovna » Izlasci » Izložbe » Otvaranje Ulične galerije kod Bezistana

Otvaranje Ulične galerije kod Bezistana

Napušteni i ruinirani prolaz u blizini Bezistana, između Nušićeve i Trga Nikole Pašića, postaće beogradska Ulična galerija koja će biti otvorena u petak, 20. aprila.

Odlukom Veća opštine Stari grad i ugovorom sa Udruženjem „Mikro Art“, prostor u ovom prolazu ustupljen je za potrebe organizovanja održive ulične galerijske postavke na tri godine, sa mogućnošću produženja. Galerija predstavlja jedinstven projekat u Srbiji koji omogućuje korišćenje napuštenog javnog prostora za umetničku produkciju.

Program galerije sastojaće se od dela angažovane umetnosti koja se bavi pitanjima od ključnog značaja za društvo, a jedna od njegovih važnih karakteristika jeste to što će biti otvoren za mlade i neafirmisane umetnike.

Izmeštanjem umetnosti u javni prostor, njena dostupnost proširena je na veliki broj ljudi, što je posebno bitno za teme koje su tradicionalno ignorisane i praktično nevidljive u društvu, a čiju pravu meru umetnik najbolje može osetiti i preneti posetiocima. Javni prostor tako dobija novu funkciju, umetnici mesto za izlaganje, grad novi centar kulture, a posetioci i prolaznici priliku da uživaju u umetnosti u ovom nesvakidašnjem prostoru. Ovaj projekat specifičan je i po uspostavljanju neophodne saradnje između institucija i građanskih udruženja, čime je napravljen model za buduće ustupanje sličnih prostora za umetničku produkciju.

Projekat su podržali i „Telekom Srbija“, Agencija za poslovni prostor, grad Beograd i Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva. (Beoinfo)

loading...