Naslovna » BG servis » Otvoren obnovljeni Akademski park

Otvoren obnovljeni Akademski park

Obnovljeni Akademski park na Studentskom trgu svečano je otvoren manifestacijom „Zvuci kulture i prirode“, koju su organizovali JKP „Zelenilo – Beograd“ i Zadužbina Ilije M. Kolarca.

Vokalni bend Glas ne Žice je isključivo glasovima izveo originalne aranžmane džez, pop, soul, fank i rok muzike, gudački kvartet ansambla „Metamorfozis“ svirao je dela Mocarta, Baha i Musorgskog, a zapažen je bio i nastup ansambla perkusionista Muzičke škole „Stanković“.

Akademski park jedan je od najstarijih beogradskih parkova. Kao deo centralnog gradskog jezgra, sa bogatom istorijskom i kulturnom ulogom, park svoj značaj ima i kao središte niza značajnih obrazovnih i kulturnih institucija, ali i kao mesto susreta akademske javnosti, Beograđana svih generacija i gostiju našeg grada.

Akademski park je pod zaštitom države i kao spomenik kulture i kao zaštićeno prirodno dobro. Obnovljena je sva infrastruktura pod zemljom, postavljene su nove travnate površine, uređene nove staze, postavljeno je stotinak klupa, a predstoji i uređenje ograde parka, koja je takođe pod zaštitom države.

U okviru parka postoji i dečje igralište, na kom su postavljene po dve klackalice i ljuljaške, lučna i kvadratna penjalica i vrteška. Budući da je park zaštićeno prirodno dobro sa 19 vrsta drveća, u njemu je postavljena tabla sa osnovnim podacima. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda predvideo je posebnu tablu sa arheološkim podacima vezanim za ovu lokaciju, jer se ispod parka nalaze arheološki ostaci rimskih termi.

Predstavnici grada pozvali su Beograđane da prisustvuju koncertima koji će ubuduće biti izvođeni u parku, što će ga načiniti pravom kulturnom scenom na otvorenom.

Danas u glavnom gradu postoje 52 velika uređena parka, 54 ograđena dečja terena i gotovo 30 fitnes parkova. (Beoinfo)