Naslovna » BG svaštara » Otvorena Druga PLHIV konferencija

Otvorena Druga PLHIV konferencija

Druga PLHIV konferencija u Srbiji, koju podržava grad Beograd, otvorena je u hotelu „Palas“.

Trodnevna međunarodna konferencija (19-21. april) okuplja dvadesetak stručnjaka na polju HIV/side, oko 50 HIV pozitivnih osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Poljske i drugih zemalja, kao i oko 30 lekara i PLHIV aktivista iz civilnog sektora Srbije. Konferenciju je organizovala Unija organizacija Srbije koja se bavi zaštitom osoba koje žive sa HIV/sidom.

Cilj ovogodišnje konferencije jeste sagledavanje iskustava zemalja učesnica na polju davanja nacionalnog odgovora na HIV epidemiju, dijagnostike, lečenja, brige i nege osoba koje žive sa HIV/sidom, smanjenje stigme i diskriminacije prema ovim osobama i prevencija HIV-a.

Zamenik gradskog sekretara za zdravstvo dr Aleksandar Stefoski istakao je da više od 70 odsto ljudi obolelih od HIV-a u Srbiji živi u Beogradu, zbog čega je grad Beograd formirao stručnu komisiju koja se bavi ovim problemom, a pomaže i sve aktivnosti usmerene ka prevenciji i lečenju ovih osoba, kako podržavajući razne akcije i kampanje u zdravstvenim ustanovama tako i u okviru životnih zajednica.

– Konferencija je izuzetna prilika da se razmatraju problemi sa kojima žive osobe obolele od HIV-a, razgovara o novim zdravstvenim tehnologijama koje se koriste u lečenju ovih osoba, prevenciji, kao i da se još jednom pokrene pitanje eliminacije svih oblika diskriminacije i stigmatizacije prema osobama koje žive sa HIV-om. Budući da je ovaj skup međunarodnog karaktera, verujemo da će doprineti što bližoj budućoj saradnji svih učesnika, kako bi se nova dostignuća, saznanja i iskustva međusobno razmenjivala, što će ovim osobama omogućiti komforniji život – naglasio je Stefoski.

Pomoćnik ministra zdravlja Srbije Petar Bulat podsetio je da se u Srbiji 1.611 osoba svakodnevno suočava sa posledicama koje nosi život sa ovom teškom i još neizlečivom bolešću, a direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Tanja Knežević istakla je da je prevalencija HIV infekcije osoba starijih od 15 godina u Srbiji 0,1 odsto, što je uobičajena epidemiološka slika zemalja u regionu. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.