Naslovna » BG špijun » Pola veka Savremene galerije Zrenjanin

Pola veka Savremene galerije Zrenjanin

U petak, 20. aprila, biće obeleženo 50 godina od osnivanja Savremene galerije Zrenjanin. Tim povodom, 14. maja u 19.00, biće otvorena izložba „Zlatno doba: 1956-1962“, čiji je autor kustoskinja Slavica Popov.

Autorka je istražila period od osnivanja Umetničke kolonije Ečka 1956. godine do njenog institucionalnog konstituisanja, odnosno do osnivanja Savremene galerije Zrenjanin 1962. godine koja preuzima brigu o daljem radu Umetničke kolonije Ečka, kao i o zbirci koja je nastala tokom rada kolonije. U tom periodu kolonija ima svoju konceptualno-umetničku delotvornost, pronalazi autentičan način delovanja i opravdava svoje postojanje. Uspeva da razvija likovni život u maloj sredini kao što je tada bio Zrenjanin i formira galeriju savremene umetnosti što je bio osnovni cilj. U tom periodu u Umetničkoj koloniji Ečka boravila su najznačajnija imena srpske i jugoslovenske umetnosti.

Na izložbi će biti predstavljeno 19 slika značajnijih srpskih umetnika (Milan Konjović, Boško Petrović, Milan Kerac, Stevan Maksimović, Ivan Radović, Jovan Bijelić, Aleksandar Luković, Miodrag B.Protić, Lazar Vozarević, Zoran Petrović…) iz fonda Savremene galerije Zrenjanin nastale u Umetničkoj koloniji Ečka. Izložba će biti otvorena do 28. juna, a posetioci će moći i da je pogledaju tokom Šeste zrenjaninske Noći muzeja u subotu 19. maja (18.00-2.00).

Istorijat
Savremena galerija Zrenjanin je osnovana 20. aprila 1962. godine kao ustanova koja vodi brigu o Umetničkoj koloniji Ečka i zbirci koja se formira u koloniji. Sam proces osnivanja započet je 1954. godine kao ideja šest zrenjaninskih slikara (Sabo Đerđ, Mirjana Šipoš, Mirjana Nikolić, Jovan Janiček, Fajfer Karolj i Tivadar Vanjek), da bi 1956. bila osnovana kolonija u Ečki od čijih otkupljenih i poklonjenih radova je stvoren fond od koga se formirala muzejska ustanova 1958. godine u nadležnosti Sreza, a zatim 1962. godine prešla u nadležnost Opštine Zrenjanin kada dobija svog prvog upravnika zrenjaninskog slikara Tivadara Vanjeka.

Galerija se nalazila u Kaštelu Ečka do 1964. godine, kada dobija Salon za izlaganje u zgradi Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, gde se i danas nalazi. Međutim, paviljon za smeštaj i ateljei za rad umetnika u koloniji kao i depo se i danas nalaze u okviru parka hotela Kaštel u Ečki.

Tokom 50 godina postojanja Savremena galerija u kontinuitetu organizuje kolonije u Ečki, nije bilo prekida čak ni u kriznim godinama, organizuje izložbe domaće i inostrane savremene umetnosti, organizuje manifestaciju Bijenale akvarela, sakuplja, čuva i sistematski obrađuje dela srpske i jugoslovenske umetnosti od 1945. godine do danas. Svojim delovanjem se trudila da podstiče savremeno stvaralaštvo, afirmiše mlade umetnike, podstiče rad zrenjaninskih umetnika i tako doprinosi bogatom kulturnom životu Grada Zrenjanina.

Poslednjih godina Savremena galerija teži da završi proces koji je započet pre 50 godina tako što je na prvom mestu transformisala rad Umetničke kolonije u Ečki prihvatajući nove medije u radu umetnika, zatim teži što boljem tehnološkom opremanju u cilju praćenja savremenih muzeoloških i izlagačkih tendencija, zapošljavanju stručnog kadra, a proces će po planu biti završen dobijanjem zgrade u centru Zrenjanina koja bi objedinila sve radne prostore Savremene galerije Zrenjanin. (danubeogradu.rs)