Naslovna » BG špijun » Pozorišni festival za decu u Subotici

Pozorišni festival za decu u Subotici

Od 20. do 26. maja u Subotici će biti održan 19. Međunarodni festival pozorišta za decu, uz gostovanja festivalskih predstava u Vojvodini i drugim krajevima Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj.

Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, kao i zemlje domaćina, Srbije. U okviru zvanične selekcije biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja: Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Čilea, Egipta, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Srbije, Španije i Velike Britanije.

Iako uzrast publike nije strogo ograničen, moglo bi se reći da su ciljna publika deca uzrasta do osamnaest godina, pa su se tako na repertoaru i ove godine našle predstave koje nisu sve za sasvim malu decu, o čemu svedoče i imena autora po čijim delima su predstave rađene: od braće Grim i Andersena, preko Čukovskog, Vilhelma Haufa i Lajmana Frenka Bauma, sve do Šekspira i Čehova.

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“). Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Pored takmičarskog, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe: 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majsku školu lutkarstva, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, izdavaštvo i promocije knjiga.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce. (danubeogradu.rs)