Naslovna » Izlasci » Izložbe » Putevima Tesle i Stanojevića

Putevima Tesle i Stanojevića

U sredu, 18. aprila od 11.00, biće otvorena izložba „Putevima Tesle i Stanojevića“ u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4). Istog dana biće održana tribina o industrijskom turizmu.

Jeste li znali da je Srbija među prvim zemljama u Evropi koje su počele da proizvode struju? Neverovatno zvuči da je samo četiri godine nakon hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima nastala i hidroelektrana na Đetini.

Koje su to najstarije, stogodišnje hidroelektrane u našoj zemlji, čemu je služila prva struja u zaostaloj i siromašnoj Srbiji toga doba, kakve su reakcije bile na to „čudo“ tehnike koje je volovima preko gudura dopremano iz „belog sveta“, koji je industrijski objekat prvi koristio struju, kako to da se u starim hidroelektranama malo šta promenilo do današnjih dana i zašto se do jedne od njih stiže na magarcima, saznaćete u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Takođe će biti reči o tome šta bi mogla da obuhvati potencijalna kulturno-turistička ruta „Putevima Tesle i Stanojevića“, kako bi ona objedinila kulturnu i prirodnu baštinu, kakvo je stanje industrijske baštine u Srbiji uopšte, koji su dobri primeri oživljavanja industrijskog nasleđa i njegovog korišćenja u turističke svrhe…

Na tribini će učestvovati Aca Marković (predsednik Upravnog odbora EPS-a), Milan Mirosavljević (direktor Centra za odnose s javnošću EPS-a), Vladimir Jelenković (direktor Muzeja Nikole Tesle), Rifat Kulenović (industrijski arheolog u MNiT), Maja Todorović (istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka),
Borislav Šurdić (šef Saveta za regionalnu saradnju UNESCO), a moderator je Manuela Graf, idejni tvorac potencijalne rute „Putevima Tesle i Stanojevića“.

Izložba „Putevima Tesle i Stanojevića“ sastoji se iz fotografija i video materijala koji govore o istorijatu starih hidroelektrana u Srbiji, u kojima i dan danas možete videti kako se pravila struja pre jednog veka, a deo postavke dočarava i čuvenu Teslinu posetu Beogradu, njegovo prijateljstvo sa Đorđem Stanojevićem. Svako ko poseti izložbu moći će da pogleda fotografije, filmove o elektranama, prelista publikacije, detaljnije se upozna sa dragocenom industrijskom baštinom Srbije.

Izložbu organizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, uz pomoć EPS-a i Muzeja Nikole Tesle, i ona će biti otvorena do kraja aprila. Radno vreme Galerije Zavoda je radnim danima od 9.00 do 17.00. (danubeogradu.rs)