Naslovna » Porodica » Deca » Šest decenija Dečjeg kulturnog centra Beograda

Šest decenija Dečjeg kulturnog centra Beograda

Dečji kulturni centar Beograda ove godine slavi 60 godina rada, zbog čega će biti upriličeno više prigodnih dešavanja, najavila je Dobrila Bajić, pomoćnica direktora za programsku delatnost te ustanove kulture.

Biće realizovana izložba „Vremeplov“, koncerti, književne večeri, tribine i radionice, a sve uz podršku grada Beograda – Sekretarijata za kulturu.

– Premijernim izvođenjem predstave „Kapetan Džon Piplfoks“, po tekstu Dušana Radovića, početkom aprila obeležen je centralni događaj ovog značajnog jubileja. Predstava, koja je rađena u koprodukciji sa Bitef teatrom, naišla je na nepodeljene pozitivne kritike javnosti – ukazala je Bajićeva.

U okviru kulturno-obrazovnog programa biće, kako je navela, organizovane brojne edukativne i kreativne radionice za decu i mlade, kao što su dramske, muzičke, plesne, novinarske, likovne, uz učešće eminentnih umetnika i pedagoga.

– Rad „Dečje galerije“ obeležiće više dešavanja, od kojih izdvajamo „Strip konkurs – kaiš 2“, međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“, ciklus izložbi pod nazivom „Izrastanje“, kao i izložbe studenata Fakulteta likovnih i Fakulteta primenjenih umetnosti u okviru metodike likovnog vaspitanja „Mudrost čula“ – precizirala je sagovornica Beoinfa.

U planu su, kako je najavila, interaktivne tribine koje će za starije osnovce i srednjoškolce biti organizovane dva puta mesečno.

Ona je podsetila da su tribine, koje tretiraju aktuelne teme iz oblasti društvenog i kulturnog života, u prethodnom ciklusu izazvale veliko interesovanje mladih.

Gradsko takmičenje muzičkih sekcija osnovnih škola Beograda „Demus“ biće realizovano i ove godine uz pomoć grada Beograda, istakla je Bajićeva, dok su u sklopu međunarodne saradnje planirana gostovanja u Vukovar, Zagreb i Skoplje.

– Najznačajni događaj u jubilarnoj godini nesumnjivo je 43. međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“, čiji je osnivač i pokrovitelj grad Beograd. Kako u 2012. godini obeležavamo jubilej, 90 godina od rođenja Duška Radovića, njegovi stihovi „Spuštamo potoke u reke široke, razvijajmo leve i desne pritoke“ tema su ovogodišnje manifestacije – istakla je Bajićeva.

Manifestacija će biti održana od 1. do 5. oktobra, a pripreme i brojne prateće aktivnosti traju tokom čitave godine, zaključila je pomoćnica direktora za programske delatnosti te ustanove kulture. (Beoinfo)