Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » SevdahBaby Live u Domu omladine 19. maja

SevdahBaby Live u Domu omladine 19. maja

U subotu, 19. maja od 21.00, u „Amerikani“ Doma omladine Beograda (Makedonska 22) nastupiće sastav SevdahBaby Live. Za odlazak na prvi veliki beogradski koncert fenomena balkanske plesne muzike potrebno je izdvojiti 500 dinara. DJ Podrška: Me-High-Low.

Danas, kao i pre šest godina, SevdahBaby je jedan čovek. On se zove Milan Stanković i najviše uživa kada u svojim pesmama meša različite muzičke kulture. Ne boji se optužbi za jeres ni od koga: ni od ljubitelja mainstreama ni od ljubitelja alternative, ni od ljubitelja balkanske folk muzike ni od predstavnika urbane, klupske kulture na drugoj strani. On veruje da je muzika univerzalna, da je balkanski sevdah isto što i američki blues ili brazilska tristessa.

Od trenutka kada se na Youtubeu pojavila prva pesma na srpskom jeziku (remix pesme Srđana Jula „Koketa“), nastalo je veliko interesovanje za rad ovog umetnika i njegov intrigatni, kemp pristup plesnoj muzici. Zatim su usledili već svima poznati veliki regionalni hitovi kao što su pre svega „3 poljupca“ i „Ljubi me brzo, žurim“.

Ove nove pesme su u javnim pojavljivanjima izneli pevači, dok je Milan, SevdahBaby, na video snimcima uglavnom svirao bas gitaru u pozadini, zbog čega je jedno vreme trajala zabuna oko pravog identiteta SevdahBaby-ja – neki su mislili da je on možda pevač sa disko šajkačom, ili da je zapravo u pitanju bend sa nekoliko lepih dama za mikrofonima? Čak je jedno vreme trajala dilema da li je SevdahBaby bend iz Srbije, ili možda iz Bosne (zbog sevdaha), odnosno Hrvatske (zbog prepoznatljivog naglaska u jednoj strofi pesme „3 poljupca“)? Jedina sigurna činjenica iza svih ovih priča jeste da je SevdahBaby solo producent iz Beograda – koji obožava da pomera muzičke i društvene granice i ne robuje klišeima.

Pre dve godine oko sebe je okupio najvernije i najtalentovanije prijatelje i oformio sastav SevdahBaby Live, podigavši koncept one-man-band na potpuno drugačiji, viši nivo. Vokalisti benda, Djixx i Lou Benny, sada daju svoj veliki izvođački, ali i kreativni doprinos tokom koncertnog izvođenja – radi se o snažnoj postavi vrhunskih muzičara nove generacije, koja u punom svetlu predstavlja ideju kombinovanja najboljeg od oba sveta: moć digitalne programirane muzike kao muzičke matrice sa jedne strane, i lepotu živog izvođenja iskusnih instrumentalista sa druge strane.

Povodom predstojećeg koncerta Stanković kaže: „Budući da je ovo prvi veliki beogradski koncert, u jednoipočasovnom nastupu ćemo slušaocima predstaviti sve one pesme koje su proslavile ime SevdahBaby, ali u aranžmanima koje sam razvio sa svojom Live ekipom. Osim velikih hitova – ‘Koketa’, ‘3 poljupca’ i ‘Ljubi me brzo, žurim’, ‘Znooojjj!!!’ – publika će moći da čuje i neke ne tako često izvođene pesme koje su obeležile prve godine mog rada. Naravno, spremamo i nekoliko novih pesama, od kojih će neke biti izvedene i premijerno na koncertu!“

SevdahBaby Live nastupa u sledećem sastavu: Djixx – ženski vokal, Milan Stanković – vokal, gitara, talkbox, Lou Benny – rapper/hypeman, Andreja Jovanović – bubanj, DJ Prema – scratch, matrice, efekti i Ognjan Milošević – inženjer zvuka. (danubeogradu.rs)