Naslovna » Izlasci » Pozorište » St. Petersburg Festival Ballet: Uspavana lepotica

St. Petersburg Festival Ballet: Uspavana lepotica

St. Petersburg Festival Ballet predstaviće se beogradskoj publici predstavom „Uspavana lepotica“ 8. novembra u Kombank areni na teatarskoj sceni.

Ulaznice po cenama od 1.900, 2.400, 2.900 i 3.300 dinara biće u prodaji od 4. aprila na sledećim mestima: Kombank arena, Bilet centar Beograda, Card service prodajna mesta, Eventim prodajna mesti, „Ušće“ SC kao i putem sajtova: www.arenabeograd.com, www.eventim.rs, www.tickets.rs.

Balet St. Petersburga neguje tradiciju ruske škole klasičnog baleta. Elegancija, gracioznost, duh 21. veka, savršen ples i izvođenje u kombinaciji sa uzvišenom raskošću kostima i scene, čine ovaj balet drugačijim od ostalih.

U okviru St. Petersburg Festival Baleta nastupaju vodeći umetnici St. Petersburga i baletske trupe koju čine izvođači iz najboljih baletskih pozorišta – UFA State Ballet Theater. Jedan od najbrilijantnijih plesača XX veka, Rudolf Nureyev deo je UFA State Ballet Theatra i upravo je u okviru njega načinio prve plesačke korake koji su ga doveli do svetske slave.

Balet je takođe povezan i sa imenom još jednog genija, koreografom Yurijem Grigorovichem. Početkom marta 1993. godine u čast sećanja na Rudolfa Noureeva, UFA je osnovala Festival of Ballet Art. Počasni predsednik festivala je upravo Yuri Grigorovich. Festival je iz godine u godinu sve poznatiji a mnogi plesači smatraju velikom čašću da nastupe na sceni gde su „geniji baleta“ učinili prve korake.

Baletski repertoar čine 20 izvođenja: „Swan Lake“, „Sleeping Beauty“, „Nutcracker“ kompozitora P. I. Tchaikovsky, „Carmen“ Suite od G.Bizet – R. Shchedrin, „La Bayaderу“, „Don Quixote“, „Paquite“ od Minkus, „Giselle“ – Adolf Adam, „La fille mal gardee“ – Gertel, „La Sylphide“- Lovenskjøld, „Blue Danube“ – Strauss, „The night of Valpurg“ – Gounod, „Cinderella“, „Romeo and Juliet“ – Prokofiev, „The Fountain of Bakhchisaray“ – Asafiev i dr.

Prima balerine i baletani Suleymanova Guzel, Arkadis Zinovia, Gulsina Mavlukasova, dobitnice mnogobrojnih međunarodnih nagrada, deo su trupe koju vodi umetnički direktor Teregulov Shamil koji je radio sa najslavnijim plesačima današnjice kao što su Roman Rikin i Natalia Sologub.

„Uspavana lepotica“ Petra Iliča Čajkovskog, prvi je od klasičnih baleta za koje je koreografije postavio legendarni Marius Petipa. Premijerno ga je izvela trupa Sergea Diaghileva u Londonu 1921. Od 1939. smatra se nezaobilaznim delom na redovnim repertoarima na pozornicama širom sveta a glavna uloga izazov je za sve balerine. Na bajku o uspavanoj princezi koju hrabri princ budi svojim poljupcem, Čajkovski je iskomponovao prelepu muziku. Produkcija donosi scenu veličanstvenog dizajna koja vodi publiku do čarobne zemlje bajki i lepota. Sam Čajkovski je za svoj balet rekao „Bolje je videti ga jednom nego ga slušati stotinu puta“. (danubeogradu.rs)