Naslovna » BG servis » Staza umetnika na Adi Ciganliji

Staza umetnika na Adi Ciganliji

Ispisivanjem citata „Ada – neukrotiva i nepripitomljiva, lukava i hirovita, tajanstvena i mazna, podatna, nežna, a istovremeno divlja, blaga i opasna, lukava rečna zavodnica i opsenarka…“ čuvenog Mome Kapora, na šetalištu najpoznatijeg beogradskog izletišta, Ade Ciganlije, svečano je otvorena „staza umetnika“.

Citat iz Kaporovog dela „Ada“, u kojem umetnik veliča lepotu Ade Ciganlije upoređujući je sa ženom, zajedno su ispisali Zoran Gajić, direktor JP „Ada Ciganlija“ i supruga slavnog umetnika osnivač zadužbine Momčilo Momo Kapor, Ljiljana Kapor.

– Izuzetna nam je čast što smo ispisivanjem Mominog citata otvorili „stazu umetnika“, jer to što je Ada Ciganlija danas ponos svih Beograđana umnogome dugujemo upravo Momi Kaporu – izjavio je Zoran Gajić i dodao da će ispisivanjem citata drugih umetnika koji su u svojim delima opisali Adu i Beograd dobiti stazu umetnika kakvu imaju metropole širom sveta.

Ideja projekta koji je pokrenulo JP „Ada Ciganlija“ je da se ispisivanjem citata i stihova umetnika koji su svojim životom i stvaralaštvom zadužili Beograd i Adu Ciganliju oda priznanje ljudima koji su voleli Adu i učinili da ona postane simbol Beograda. Istovremeno, cilj je i da se dela umetnika čije će se reči naći na asfaltu učine vidljivijim i da se i mlađe generacije na neposredan način upoznaju sa njima.

– Umesto ostavljanja otisaka šaka i stopala, mi ostavljamo upisane misli značajnih Beograđana u ovaj jedinstveni „spomenar“. Tako će misli, rečenice, stihovi duže ostati urezani u naša sećanja. Čast mi je što citatom Mome Kapora otvaramo ovu stazu na Adi, koja mu je bila nepresušna inspiracija. Time je ta beskrajna ljubav Mome prema Adi i Ade prema Momi sada zaokružena: pisac-slikar i njegova inspiracija zauvek spojeni– izjavila je Ljiljana Kapor.

Pored citata Mome Kapora, na šetalištu će u narednom periodu biti ispisani i stihovi i rečenice koje su o Adi napisali Zuko Džumhur, Branislav Nušić, Ivo Andrić, Duško Radović i brojni drugi umetnici, a šetalište na kojem će se ispisivati citati poneće naziv „staza umetnika“. (Beoinfo)