Naslovna » BG servis » Suzbijanje i uništavanje ambrozije

Suzbijanje i uništavanje ambrozije

Grad Beograd će i ove godine preduzeti odgovarajuće mere za suzbijanje i uništavanje ambrozije na neuređenom gradskom građevinskom zemljištu u javnoj svojini na teritoriji grada. Predviđeno je da se suzbijanje i uništavanje ove korovske biljke sprovede na 70 hektara neuređenih površina na 145 lokacija evidentiranih u prethodnom periodu primenom mehaničkih ili hemijskih mera.

Planirano je da se sa primenom mera suzbijanja i uništavanja ambrozije počne čim bude registrovano njeno prisustvo (početak vegetacije su prvi letnji dani u zavisnosti od vremenskih i mikroklimatskih uslova), te je Sekretarijat za komunalne i stambene poslove već pokrenuo odgovarajući postupak. Predstoji otvaranje ponuda i očekuje se da sve bude završeno do planiranog početka primene mera suzbijanja i uništavanja ambrozije.

Ambrozija je biljka koja je pre cvetanja bezopasna, ali se sa cvetanjem raznosi polenov prah koji izaziva alergijske reakcije. Redovnim košenjem ili čupanjem biljke iz korena sprečava se njeno cvetanje, a hemijskim tretiranjem se uništava i suzbija dalje širenje.

Zastupljenost ambrozije se podudara sa stepenom uređenosti zemljišta i pravcima odakle je dospela na teritoriju Beograda. Najmanje je ima u centru grada, a prema periferiji sve više (Zemun, Palilula), pa je tako tokom 2011. godine najviše tretirana u Zemunu (na 48 lokacija), na Paliluli (18 lokacija), Čukarici (na 25 lokacija), Rakovici (17 lokacija) i Novom Beogradu (16 lokacija) na ukupno 68,6 hektara, dok je na Voždovcu, Zvezdari i Savskom vencu tretirana na 20 lokacija i to na površini od 2,4 hektara.

U skladu sa Uredbom o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija, bez obzira na tip zemljišta (poljoprivredno, obrađeno ili neobrađeno zemljište, građevinsko, uređeno ili neuređeno) na kom je registrovano njeno prisustvo, odgovorni za uklanjanje ove korovske biljke su njegovi vlasnici i korisnici. Na poljoprivrednom zemljištu inspekcijski nadzor nad sprovođenjem uredbe vrši republička fitosanitarna inspekcija, dok je za građevinsko zemljište nadležna i komunalna inspekcija. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.