Naslovna » BG servis » Svečano puštene u rad beogradske fontane

Svečano puštene u rad beogradske fontane

Početak rada beogradskih fontana ozvaničen je u subotu, 7. aprila, manifestacijom na platou ispred Hrama Svetog Save, kojoj je prisustvalo nekoliko stotina Beograđana.

Tom prilikom je u poznatu fontanu na desetine mališana ubacilo novčić za sreću, igralo uz pesme dečjeg hora „Čarolija“ i noseći vrbine venčiće povodom velikog hrišćanksog praznika Vrbica (Lazareva subota).

Manifestacija predstavlja početak akcije „April u Beogradu“ koja u organizaciji beogradskih komunalnih preduzeća treba da uz pesmu, zabavu i promovisanje zdravih životnih navika oživi duh fontana, česama, parkova i izletišta u prestonici.

Sekretar za komunalno-stambene poslove grada Beograda Predrag Petrović, pozdaravljajući okupljene građane, podsetio je da su komunalna preduzeća posle teške i nesvakidašnje hladne zime odlučila da časte Beograđane sa nekoliko novih i rekonstruisanih fontana i parkova u kojima će se postaviti dečje savremene sprave za igru.

On je istakao da je u Beogradu za poslednjih nekoliko godina dupliran broj fontana i javnih česmi, pohvalivši napor u tom poslu JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– U akciji koju promovišemo biće puštena u rad nova fontana isped Glavne pošte u Takovskoj ulici i još jedna higijenska česma (Aleksandrova česma) u zelenilu Košutnjaka. Takođe, paralelno će početi sanacija velike fontane kod bivšeg Muzeja „25. maj“, sada Muzeja istorije Jugoslavije, koja je godinama van funkcije – najavio je Petrović.

Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović čestitao je okupnjenima Vrbicu i kako je rekao, praznik dečjeg smeha i radosti.

– Zajednička akcija je ključ uspeha. Mi stvaramo bolji Beograd iz razloga jer komuniciramo sa vama i slušamo vaše predloge kako bi od Boegrada zajedno stvorili bolje mesto za život – ukazao Kuzmanović.

On je pozvao Beograđane da se 22. aprila pridruže Trci zadovoljstva u okviru Beogradskog maratona i podrže akciju „Trčimo za bebe“.

Manifestaciju „April u Beogradu“ obeležiće, pored otvaranja nove fontane ispred Glavne pošte, i niz drugih kulturno-rekreativnih akcija na Adi Ciganliji, kao i svečano otvaranje rekonstruisanog Akademskog parka. (Beoinfo)