Naslovna » Izlasci » Izložbe » Takovski ustanak 1815 – Srpske Cveti između sećanja i zaboravljanja

Takovski ustanak 1815 – Srpske Cveti između sećanja i zaboravljanja

Izložba Istorijskog muzeja Srbije (Trg Nikole Pašića 11) „Takovski ustanak 1815 – Srpske Cveti između sećanja i zaboravljanja“, biće otvorena od 4. (19.00) do 30. maja od 12.00 do 19.00, osim ponedeljka. Cena ulaznice je 100 dinara, dok je za đake, studente i penzionere 50 dinara.

Autorka mr Katarina Mitrović, kustos IMS, zasnovala je postavku na novoj studiji prof. dr Miroslava Timotijevića „Takovski ustanak- Srpske Cveti: O javnom zajedničkom sećanju i zaboravljanju u simboličnoj politici zvanične reprezentativne kulture“. Ona je nastojala da ukaže na složenost same strukture javnog sećanja i njenu osetljivost u odnosu na političke promene, koje su se odigravale u vremenskom rasponu od stvaranja Kneževine Srbije do današnje Republike Srbije.

Javno sećanje je jedan od ključnih elemenata identitetskih konstrukcija. Kako se sećamo prošlosti i na koji način je proslavljamo govori mnogo o tome ko smo „mi“, i kao društvo i kao politička zajednica. Značaj događaja poznatog kao Drugi srpski ustanak dobro je utemeljen u našoj kolektivnoj svesti. I u najmaglovitijim predstavama mi znamo da je on vezan za oslobođenje od viševekovne Osmanske vlasti i stvaranja nezavisne nacionalne srpske države. Međutim, ono što je manje poznato je istorija tog sećanja. Postavka je upravo namenjena utemeljenju sećanja na Drugi srpski ustanak, njegovom potiskivanju i ponovnom pokretanju.

Praznik Cveti, kao dan sećanja na sabor u Takovu 1815. bio je najstariji i najugledniji opštenarodni praznik Kneževine i Kraljevine Srbije. Ustanovljen je već u vreme prve vladavine kneza Miloša 1836. godine, a sve do kraja vladavine dinastije Obrenović je bio sistematski uzdizan i uvođen u javno zajedničko sećanje organizovanom akcijom vlasti i državnih institucija. Popularno nazvano Srpske Cveti, sećanje na podizanje Takovskog ustanka je svake godine svečano proslavljano sve do dinastičke smene na prestolu, 1903. godine. Tada se praznik ukida, a sećanje na Srpske Cveti sistematski potiskuje.

Sećanje na Takovski ustanak je imalo složenu strukturu. Ono je bilo artikulisano čitavim spektrom artificiranih formi i pomno građeno kroz najrazličitije verbalne i vizuelne medije, prevashodno usmerene ka javnosti. U skladu sa tim posetioci izložbe će moći da vide različite vrste eksponata počevši od brojnih slika, crteža, grafika, fotografija, razglednica, kao i spomen odličja kao memorativnih predmeta prvog reda, ali i veliki broja knjiga, po prvi put na jednom mestu prezentovanih novinskih tekstova, beseda i panegirika, kojima je utvrđivano značenje ovog praznika, od njegovog uspostavljanja do danas.Portret Miloša Obrenovića, Jozef Grandauer, 1844

Među izloženim predmetima svojim značajem posebno privlače pažnju najstarija srpska spomen odličja poput Takovskog krsta i spomen medalje, dodeljivanih prilikom proslave pedesetogodišnjice Drugog srpskog ustanka učesnicima i porodicama poginulih ustanika. Svoje mesto našli su i delovi hrasta, čuvenog Takovskog grma, pod kojim je Miloš Obrenović pozvao narod na ustanak, kao i slike – patriotske ikone, koje predstavljaju ovaj događaj među kojima je i monumentalno platno Pavla Jovanovića iz 1898. godine.

Kroz veliki broj predmeta okupljenih iz zbirki Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Vojnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Čačku, Narodne biblioteke u Beogradu, Muzeja u Smederevu, Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Muzeja Drugog srpskog ustanka u Takovu, autorka nastoji da predstavi kulturu sećanja na Takovski ustanak kao dinamičan istorijski proces.

Ovo će biti put od konstruisanja najznačajnijeg opštenarodnog praznika, njegovih glavnih simbola, načina proslavljanja i predstavljanja, preko njegovih kritičkih recepcija i ukidanja, sve do obnove sećanja početkom 90-ih godina 20. veka. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.