Naslovna » BG špijun » Turneja Slobodne zone po Srbiji

Turneja Slobodne zone po Srbiji

Filmski festival Slobodna zona iz svoje glavne luke u Beogradu tokom naredna tri meseca putovaće u više od 30 gradova širom Srbije.

Tokom aprila, maja i juna postorima slobode, kreativnosti, zapitanosti i volje u gradovima u unutrašnjosti, po sedmi put Slobodna zona priključiće i svoju teritoriju: razmenu ideja i emocija kroz prikazivanje društveno i politički angažovanih filmova iz savremene svetske produkcije.

Posetioci projekcija u okviru turneje moći će da vide izbor od pet filmova koje je beogradska publika na poslednjem izdanju festivala izglasala za najbolje. U ovoj selekciji najboljih od najboljih nalazi se dobitnik prve nagrade publike festivala u Beogradu – dokumentarac „Deponija“ Lusi Voker – nežna i blistava apoteoza o ljudskom dostojanstvu i smislu za radost pred jednostavnom činjenicom da se postoji, pa makar to bilo i u najnehumanijim uslovima. Tu je i žanrovska kombinacija romanse i komedije sa elementima drušvene kritike – film „Zidovi“ Gustava Tareta koji ispituje motiv samoće u modernom svetu, otvarajući vedru mogućnost da se zidovi ipak poruše.

PROGRAM SLOBODNE ZONE ZA APRIL

Dokumentarac Manoa Kalila „Naš rajski vrt“ gledaoce će uvesti u autentični mikrokosmos u kome pripadnici neprijateljskih nacija i konfesija ipak uživaju u mirnoj koegzistenciji, a film „Naftovod“ Ristearda O’Domnejla doneće priču o stanovnicima irskog priobalnog mesta koji će zbog očuvanja svojih malih poseda doći u sukob ne samo sa kompanijom „Šel“ – zagađivačem njihovih zemljišta, već naposletku i sa samom državom.

U ovom izboru našao se i dokumentarac Srđana Keče „Pismo ocu“, koji se na dubok i smeo način bavi suočavanjem čoveka sa prošlošću i preispitivanjem individualnih odgovornosti ljudi zahvaćenih turbulentnim kretanjima istorije.

Najbolje filmove poslednjeg izdanja festivala najpre će videti gledaoci iz Čačka, Loznice, Pančeva, Kikinde, Dimitrovgrada, Kragujevca, a potom i publika iz Sremske Mitrovice, Šapca, Kraljeva, Sombora, Novog Sada, Leskovca, Niša, Novog Pazara, Gornjeg Milanovca, Subotice, Zrenjanina, Prijepolja, Inđije, Sombora, Zaječara, Bačke Palanke, Užica, Požege, Lazarevca, Kule, Bora, Vranja, Kruševca, Aranđelovca i Preševa.

Na promotivnim materijalima nalaze se radovi Milice Drakulić i Antoana Stefana Šojata, zaslužnih za vizuelni identitet kako beogradskog izdanja festivala Slobodne zone, tako i njegove turneje. Fotografije dvoje mladih autora izabrane su između 150 srednjoškolaca širom Srbije, koji su poslali svoj kreativan odgovor na temu „Sutra“ – moto ovog ciklusa Slobodne zone.

Svi filmovi i njihovi autori u „Slobodnu zonu“ donose lične dileme i dileme sveta u kome živimo, bave se prošlošću i krivicom, velikim stradanjima i malim radostima običnih ljudi. Poput nas. Njihov zalog za budućnost su njihovi filmovi. U jednom od njih neko kaže da je možda najbitnije da naučimo da budemo ono najbolje što možemo biti. Tako ćemo se, kako reče jednom jedan čovek, sresti u budućnosti. (danubeogradu.rs)