Naslovna » BG servis » Uvođenje novih i sezonskih linija javnog gradskog prevoza

Uvođenje novih i sezonskih linija javnog gradskog prevoza

Direkcija za javni prevoz je i ove godine uspostavila sezonsku liniju od Voždovca do vrha Avale, čime se izletnicima omogućava brži i lakši pristup jednom od najpopularnijih beogradskih izletišta. Linija počinje sa radom sutra i saobraćaće vikendom i državnim praznikom zaključno sa 26. avgustom 2012. godine.

Trasa sezonske autobuske linije 400 u smeru ka Avali je: Voždovac – Bebelova – Baštovanska – Paunova – Bulevar oslobođenja – Put za Avalu – Put za vrh Avale – Vrh Avale. U suprotnom smeru linija saobraća na sledeći način: Vrh Avale – Put sa vrha Avale – Put za Avalu – Bulevar oslobođenja – Paunova – Crnotravska – Save Maškovića – Voždovac.

Linija će od Voždovca do Avale koristiti postojeća stajališta javnog gradskog prevoza, a dalje stajališta: „Podnožje“, „Spomenik sovjetskim veteranima“, „Hotel Avala“, „TV Toranj“ i „Čarapićev brest“ i terminuse „Voždovac“ i „Vrh Avale“.

Na liniji će saobraćati dva vozila subotom, nedeljom i državnim praznikom u periodu od 8.00 do 19.30 sa intervalom sleđenja od 40 minuta.

Od 3. maja planirano je uspostavljanje nove privremene minibus linije javnog gradskog prevoza koja će opsluživati stanovnike naselja Glumčevo brdo i Nenadovac. Minibus na liniji 405L imaće sledeću trasu: Glumčevo brdo – Put za Glumčevo brdo (Dražanovac) – Lipovački put – Branislava Jovanovića – Miodraga Vukovića – Put za Glumčevo brdo (Dražanovac) – Glumčevo brdo.

Linija će koristiti postojeću okretnicu linije 405 (Voždovac – Glumčevo brdo) na Glumčevom brdu. Na liniji će radnim danima od 5.00 do 21.00 celodnevno saobraćati jedno minibus vozilo sa vremenom obrta i intervalom sleđenja od 30 minuta, dok će subotom interval sleđenja biti 40 minuta. Nedeljom će u periodu od 6.00 do 20.00 saobraćati jedno minibus vozilo sa intervalom od 50 minuta.

Polasci na liniji su usklađeni sa polascima na liniji 405 (Voždovac – Glumčevo brdo), budući da će meštani naselja Nenadovac i Glumčevo brdo sa nove kružne linije presedati na liniju 405, kako bi ostvarili vezu sa gradskim područjem.

Na osnovu zahteva opštine Čukarica da se stanovnicima u zoni između Avalske ulice, Kružnog puta – Kijevo i ulica Braće Lukić i Milorada Ćirića omogući direktna veza linijom JGP-a sa centrom Železnika, Direkcija za javni prevoz je ispitala mogućnost uspostavljanja minibus kružne linije 522, Novi Železnik – Milorada Ćirića – Novi Železnik.

Trasa linije je: Novi Železnik – Darinke Radović – Avalska – Branka Radičevića – Petra Drapšina – Čede Zlatanovića – Milorada Ćirića – Lole Ribara – Radnih akcija – Avalska – Darinke Radović – Novi Železnik.

Privremena kružna minibus linija u naselju Železnik počinje sa radom od četvrtka, 3. maja. Na liniji će saobraćati jedno vozilo radnim danom, subotom i nedeljom celodnevno.

Izgradnjom novog nadvožnjaka preko pruge kod Careve ćuprije i njegovim povezivanje sa Požeškom ulicom stvorena je visokokapacitetna saobraćajna veza Banovog brda sa Bulevarom vojvode Mišića i dalje Dedinjem, pa time i mogućnost za uspostavljanje direktne veze javnim gradskim saobraćajem ovih delova grada.

Direkcija za javni prevoz je analizirala karakteristike kretanja putnika na linijama koje u postojećem režimu saobraćaju do Banovo brda i Dedinja u cilju iznalaženja optimalnog rešenja za uspostavljanje linije JGS-a, koja bi saobraćala preko nove veze Požeške ulice i Bulevara vojvode Mišića i ostvarivala direktnu i brzu vezu između Banovog brda i Dedinja.

Trasa postojeće linije 49 (Topčider /Letnja pozornica/ – Pere Velimirovića) se od 3. maja delimično menja, tako što će vozila saobraćati sledećom trasom: Banovo brdo – Požeška – Nadvožnjak kod Careve ćuprije – Bulevar vojvode Mišića – Teodora Drajzera – Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića – Mihaila Avramovića – Pivljanina Baje – Milana Blagojevića Španca – Pere Velimirovića – Borska.

Linija će imati broj 49 (Banovo brdo – Pere Velimirovića), a na liniji će saobraćati tri vozila radnim danima, subotom i nedeljom celodnevno.

Rekonstrukcijom i proširenjem Ulice Žikice Jovanovića Španca u Železniku i izgradnjom proširenja kolovoza na kraju te ulice stvorena je mogućnost za uspostavljanje javnog gradskog saobraćaja pomenutom saobraćajnicom. Time se postiže da deo naselja Železnik oko Ulice Žikice Jovanovića Španca, koji je van gravitacionih zona postojećih linija JGS-a koje saobraćaju do Železnika i Sremčice, bude adekvatno opslužen javnim gradskim prevozom.

Direkcija za javni prevoz je analizirala kvalitet i nivo usluge na postojećim linijama koje saobraćaju do naselja Železnik i Sremčica, i delimično izmenila trasu postojeće linije 521 (Vidikovac – Bora Kečić) od 3. maja, tako što će vozila saobraćati sledećom trasom: Vidikovac – Patrijarha Joanikija – Jedanaeste krajiške divizije – Petlja na Petlovom brdu – Ibarska magistrala – Kružni put – Avalska – Radnih akcija – Lole Ribara – Stevana Filipovića – Žikice Jovanovića Španca – Železnik /Taraiš/.

Linija će imati broj i naziv 521 (Vidikovac – Železnik /Taraiš/). Na liniji će saobraćati jedno vozilo radnim danima, subotom i nedeljom celodnevno.

Na prigradskoj liniji 465 Sopot – Stanojevac – Beograd (auto-putem) od 3. maja uvode se dva dodatna polaska iz Sopota za Beograd u 6.30 i 16.05 odnosno dva polaska iz Beograda za Sopot u 7.50 i 17.20.

Na prigradskoj liniji 451 Beograd – Babe – Stojnik od 3. maja uvodi se dodatni polazak iz Beograda za Stojnik u 17.30 odnosno iz Stojnika za Beograd u 19.00. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.