Naslovna » BG špijun » Vožnja „Nostalgijom“ sve interesantnija inostranim turistima

Vožnja „Nostalgijom“ sve interesantnija inostranim turistima

Muzejski voz „Nostalgija“ na „Šarganskoj osmici“ od 15. aprila, kada je prvom ovogodišnjom vožnjom zvanično počeo da saobraća, prevezao je nekolikohiljada domaćih i inostranih turista. Letnja sezona vožnje trajaće do 31. oktobra, do kada se očekuje da popularni „Ćira“ preveze oko sto hiljada putnika.

„Nostalgija“ je u predsezoni vozila grupe ljubitelja železnice iz Nemačke, Austrije i Švedske i to na relaciji Mokra Gora – Višegrad – Mokra Gora. Veliko interesovanje za vožnju muzejskim vozom takođe je vladalao i među turistima iz Japana, Francuske, Rusije, Indije i Tajlanda, koji su početkom aprila posetili Mokru Goru i provozali se muzejsko-turističkom prugom uzanog koloseka „Šarganska osmica“.

Muzejski voz „Nostalgija“ svakodnevno saobraća na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora u dva redovna termina i to u 10.30 i u 13.30. Ukoliko je veće interesovanje putnika uvode se i dva vanredna termina, jutarnji u 8.00 i popodnevni u 16.10.

Cene pojedinačnih karata za vožnju „Šarganskom osmicom“, koštaju 600, za decu od šest do 14 godina 300 dinara, dok se najmlađi prevoze besplatno. Karte se mogu kupiti na putničkim blagajnama železničkih stanica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Mokroj Gori, kao i u pojedinim turističkim agencijama.

„Nostalgija“ se takođe može zakupiti i to za relacije Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora i Mokra Gora – Višegrad – Mokra Gora. Cena zakupa je ista za obe relacije i iznosi 60 hiljada za dizel, odnosno 120 hiljada dinara za parnu vuču.

Turistima su na Mokroj Gori u ponudi i smeštajni kapaciteti „Železnica Srbije“: motel „Mokra Gora“, konačište „Osmica“ i planinska kuća. Ovi objekti raspolažu sa 60 ležajeva u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, kao i u apartmanima, a cene noćenja kreću se od 1.400 do 1.900 dinara u zavisnosti od kategorije soba. U ugostiteljskim objektima muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“ gostima su takođe, na raspolaganju i polupansionske i pansionske usluge. (danubeogradu.rs)

Japanski turisti u vozu "Nostalgija"
Japanski turisti u vozu "Nostalgija"