Naslovna » Izlasci » Izložbe » XVII izložba umetnički oblikovanih jaja

XVII izložba umetnički oblikovanih jaja

Velika uskršnja izložba umetnički oblikovanih jaja biće prvi put održana u glavnom holu šoping mola Delta City, od 10. (19.00) do 15. aprila. Tradicionalna izložba biće održana po 17. put u organizaciji Galerije Pero.

Prva Aukcija umetničkih jaja osnovana je 1992. godine kao jedinstvena manifestacija koja je pokrenula i utemeljila licitiranje umetničkih dela na našim prostorima. Od tada do danas, na ovom jedinstvenom, međunarodnom projektu učestvovalo je više od 300 umetnika iz zemlje i sveta, među njima i neka od naših najvećih imena savremene umetnosti: Mića Popović, Miro Glavurtić, Svetozar Samurović, Vlada Veličković, Dušan Otašević, Dragan Mileusnić, Miloš Šobajić, Olga Jančič, Radomir Reljić, Rada Selaković, Aleksandar Cvetković i drugi. Učestvovali su i umetnici iz Nemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Švedske, Brazila, Japana i SAD. Predgovore za kataloge pisali su naši poznati pisci: Milorad Pavić, Svetlana Velmar Janković, Svetislav Basara, David Albahari, Ljubica Arsić, Aleksandar Gatalica, Siniša Kovačević, Jovan Ćirilov i Vladislav Bajac.

Do sada je održano dvanaest Aukcija jaja i četiri izložbe, od kojih je prihod išao u humanitarne svrhe – za pomoć velikom broju bolnica, devet instituta Kliničko bolničkog centra i porodilištu u Boru. Slikari i Galerija Pero pomagali su i renoviranje izgorelog JDP-a, Fakultet likovnih umetnosti, nastradalima u Aleksincu za vreme bombarodvanja. Od 2009. godine Aukcije jaja više ne postoje u takvom prepoznatljivom obliku, već se organizuju izložbe jaja. Ove godine, jaja je radilo 33 umetnika po pozivu. Posle manifestacije u Delta Cytiju, izložba će biti premeštena u „Restoran 27“ na Senjaku (Istarska 27). (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.