Naslovna » Izlasci » Izložbe » Žudnja za stvarnim. Savremena Austrija

Žudnja za stvarnim. Savremena Austrija

U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) pri MSU, od 19. aprila (19.00) do 20. maja, biće otvorena izložba „Žudnja za stvarnim. Savremena Austrija“.

Biće predstavljena dela austrijskih umetnika koji istražuju različite modele realnosti; pojam realnosti predstavlja okosnicu njihovog rada. Izložba u fokus stavlja subjektivno doživljenu stvarnost, insceniranu stvarnost, ali i mogućnost razvijanja alternativnih rešenja i prostora za nju, te njihovo suprotstavljanje individualnim poimanjima realnog.

Umetnici poput Nilbar Gires, Marije Hanenkamp, Franca Kafera, Leopolda Keslera, Huberta Lobniga i Hansa Cebedina uvode nas u problematiku društvene kritike, odnosno, rodne politike. Oni proizvode „političku umetnost“ i artikulišu identitete austrijske kulture iz nove i kritičke perspektive. Ovi umetnici pokreću pitanja o odnosu između umetnosti, realnosti i politike, na taj način proširuju i razvijaju i, u svojim delima, i samu realnost.

Inscenirana realnost, te realnost kao konstrukt, pitanja su kojima se bave Iris Andrasek, Katrin Bolt, Rajner Gamsjeger, Zigi Hofer, Ulrike Kenigshofer, Ana Miterer i Bernd Opl. Njihova dela nisu reprezentacija umetnosti, ona, umesto toga, oblikuju sopstvenu verziju umetnosti – umetnost s one strane realnosti.

I drugi umetnici, čije će radove zainteresovani moći da vide, bavili su se društvenim identitetima ali i ličnim situacijama i problemima. Ovo je izložba o preuređenju naših iskustava realnosti, o različitim pristupima slici, te prema tome i o preuređenju sveta onog vidljivog, zamislivog i mogućeg. Izložba, takođe, govori o lepoti pojedinačnih umetničkih dela, a možda još više o ljudima, njihovim društvenim vezama, njihovim očekivanjima i stremljenjima.

Kustos izložbe je Karin Cimer. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.