Naslovna » Izlasci » Festivali » 17. Međunarodni festival „Ring Ring“ od 11. do 21. maja

17. Međunarodni festival „Ring Ring“ od 11. do 21. maja

Na šest lokacija u Beogradu, od 11. do 21. maja biće održan 17. Međunarodni festival „Ring Ring“. Organizatori su planirali četrnaest koncerata i tri radionice za mlade umetnike, uz ućesče muzičara iz 15 zemalja. Ulaznice po ceni od 350 dinara za jedno veče ili 1.250 dinara za festivalski komplet mogu se kupiti na blagajnama Kulturnog centra „Rex“ i Kolarčeve zadužbine.

Još od 1996. godine ovaj festival svakog maja predstavlja najzanimljivije grupe i autore kreativne muzike iz celog sveta, uz veliku podršku koju daje domaćim muzičarima. Do sada je u okviru festivala publika imala priliku da čuje više od 200 koncerata i muzičare iz čak 43 zemlje.

Festival će biti otvoren besplatnim koncertom na kojem će nastupiti italijansko-japanski duet Paolo Angeli i Takumi Fukushima, 11. maja u KC „Rex“ (Jevrejska 16).

Glavni deo programa se nastavlja 17. maja, a poslastice ovogodišnjeg festivala su nastupi džez legendi poput Petera Brotzmanna, Paula Lovensa, Paula Lyttona i Freda van Hovea, zatim srednje generacije koju predvode Mats Gustafsson i Ken Vandermark, kao i grupa Atomic. Čak dve svetske premijere ove godine biće deo festivala: specijalni projekat u okviru Elysee programa – po prvi put zajedno na sceni biće Francuzi Michel Doneda i Jerome Noetinger sa nemačkim elektroničarem Thomaspom Lehnom i novosadskim trubačem Nenadom Markovićem.

Druga premijera je na samom otvaranju glavnog programa 17. maja – nastup kvarteta Ultima Armonia, u kojem, prvi put posle 25 godina, sarađuju Boris Kovač i Stevan Kovač Tickmayer, čija se muzika može okarakterisati kao džez na ECM tragu.

Od domaćih snaga na festivalu će nastupiti Svetlana Maraš, koja će zajedno sa Matsom Gustafssonom i Kenom Vandermarkom pokrenuti publiku u okviru specijalnog dešavanja u Muzeju savremene umetnosti, kao i beogradski džez sastav Fish in Oil, koji će ovim nastupom ujedno promovisati debi album. Oni će poslednje večeri festivala nastupiti kao predgrupa sastavu Atomic na Kolarcu. (danubeogradu.rs)