Naslovna » Izlasci » Izložbe » 44. majska izložba ULUPUDS-a: U škripcu

44. majska izložba ULUPUDS-a: U škripcu

Od 10. (19.00) do 31. maja biće otvorena 44. majska izložba ULUPUDS-a „U škripcu“, u Muzeju primenjenih umetnosti (Vuka Karadžića 18).

Ove godine umetnički savet ULUPUDS-a se, na osnovu konkursa, odlučio baš za ovu temu jer je svojevrsna paradigma aktuelne društvene stvarnosti i kao takva predpostavlja određene duhovite, kritičke i kreativne izazove. Izložbu će paralelno pratiti i dodatne aktivnosti članova koji su prijavili zanimljiva predavanja, performanse i prezentacije svojih projekata.

Uz centralnu izložbu na kojoj će učestvovati ukupno 209 umetnika, biće upriličena i samostalna izložba skulptura, prošlogodišnje dobitnice Velike nagrade, Jasne Dulić Grujić. Total dizajn grafičkih rešenja ovogodišnje Majske potpisuje dizajnerka Dragana Nikolić. Kustos izložbe je dr Dijana Milašinović-Marić, koja je autor i uvodnog teksta. Sama Majska izložba spada u najobimnije izložbe našeg savremenog stvaralaštva iz oblasti primenjenih umetnosti i aktuelni je presek žive umetničke i kulturne scene u Srbiji.

Već duži niz godina, ova značajna manifestacija nalazi gostoprimstvo u Muzeju primenjene umetnosti, gde se održavaju i prateći programi. Naime, osim revijalnog pregleda recentnih radova naših umetnika, za koje se opredelio žiri na osnovu konkursa, u Galeriji Žad / donji nivo / u vreme trajanja izložbe održaće se veoma zanimljiv prateći program, kao što su prezentacije ličnih umetničkih projekata, edukativne radionice, okrugli stolovi, kritička predavanja…

Tako ćemo imati eksluzivnu priliku da se upoznamo sa novim prepisom Miroslavljevog jevanđelja, jedinstvenim poduhvatom kaligrafa-prepisivača Svetozara Pajića Dijaka. Takođe, bićemo u situaciji da se sretnemo sa neumornim i vrsnim fotografom Dragoljubom Zamurovićem, koji će neposredno obrazlagati svoj najnoviji foto projekat, potpuno nekomercijalan a vezan za Beograd. Arhitekta Vladimir Lovrić će nas informisati o eko arhitekturi, umetnosti i dizajnu. Zanimljivo će biti i zvučno i multimedijalno predstavljanje Anele Takač, magistra umetnosti koja nam stže iz Londona.

Istoričarka umetnosti Mirjana Bajić, održaće predavanje i interaktivnu diskusiju na temu brendiranja. Jedan od devet pratećih programa biće i izložba In memoriam, posvećena liku i delu prerano preminule dizajnerke Dragoslave Beke Punišić. O većoj medijskoj prisutnosti, pobrinuće se istoričarka umetnosti Svetlana Jovičić, tokom svih dana trajanja manifestacije. Uz ovih devet pratećih programa, Majska izložba je uključena i u Noć muzeja, 19. maja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.