Naslovna » BG špijun » Balkan Streets festival 2012

Balkan Streets festival 2012

Četvrti Balkan Streets festival biće održan u Vranju od 21. do 24. juna. U grad na jugu Srbije doći će veliki broj muzičara i umetnika sa celog Balkana ali i iz ostatka Evrope.

Vranje će postati epicentar dobrog provoda i umetničkog aktivizma, ali i mesto edukcije i povezivanja mladih koji će dobre festivalske vibracije i korisne ideje moći kao nekakav pelcer da ‘posade’ kasnije u svojoj sredini.

U okviru muzičkog programa nastupiće poznati hrvatski sastav Psihomodo pop koji predvodi harizmatični pevač Davor Gobac, kultni beogradski alt-rock bend Jarboli, jedna od najpoznatijih makedonskih grupa PMG Kolektiv, bas-bubanj duo Multetnička atrakcija, čiji su koncerti zaista prava atrakcija, banjalučki bend Sopot, koji na moderan i vrlo originalan način kombinuje dub, reggae, dubstep i drum ‘n’ bass uz povremeno korišćenje balkanskih etno motiva.

Sviraće i neobični nemački rock/dub/punk/drum’n’bass/rap sastav Marracash Orchestra, holandski bend Groove Embassy i kantautor iz iste zemlje Erik Hofland aka dyzack, kao i akustični trio iz Vukovara – Das Rejdž.

Balkan Streets festival će takođe podržati lokalnu scenu i dati prostor neafirmisanim bendovima iz Vranja da se predstave širem auditorijumu. Biće ponuđen i bogat edukativni sadržaj namenjen muzičarima i promoterima iz Vranja i okoline, a biće predstavljena i angažovana i ulična umetnost.

Pre početka samog festivala, u periodu od 25. maja do 25. juna održavaće se radionice, prezentacije i master class na više lokacija u Vranju sa gostima iz zemlje i inostarnstva. Prva u nizu biće interaktivna radionica Marka Đorđevića i Branka Trijića. Radionica će biti održana u petak, 25. maja od 20.00 u Muzičkoj školi u Vranju.

Pored Vranja, festival će se održati 29. juna u Vukovaru (Hrvatska), 30. juna u Tešnju (BiH), a početkom septembra imaće i svoje holandsko izdanje. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.