Naslovna » Izlasci » Festivali » Belef od ove godine „festival festivala“

Belef od ove godine „festival festivala“

Beogradski letnji festival – Belef od ove godine menja format prezentovanja kulturnih sadržaja i postaje „festival festivala“.

Poštovaoci kulturnih formi imaće priliku da, od 25. maja do 15. avgusta, na manifestaciji pod pokroviteljstvom grada Beograda, uživaju u 14 tematskih festivala i u 48 jedinstvenih programskih celina, istakli su organizatori.

Zamenik sekretara za kulturu grada Beograda Aleksandar Peković pozdravio je pozitivne promene u programu, koji se, kako je istakao, realizuje uz manji budžet nego prethodne godine.

– Beograd je u svetu možda najviše prepoznat po vibrantnosti kulturne scene, na kojoj u toku godine ima više od 20.000 kulturnih dešavanja, pre svega u okviru raznih festivalskih programa. Svi će oni od ove godine biti objedinjeni Belefom, i u naredna dva i po meseca ponuditi pregršt umetnosti, zabave i kreativnosti – ukazao je Peković.

Direktor „Belefa“ Vuk Despotović precizirao je da će na manifestaciji nastupiti više od 300 umetnika, dok će građani u 83 festivalska dana i uz besplatno predstavljanje svih sadržaja biti u prilici da posete tridesetak koncerata, tri filmska festivala, osam tematskih izložbi i mnogo drugih zanimljivih dešavanja na više lokacija u gradu.

Član Odbora i selektor festivala Aleksandar Denić podsetio je da je Belef jedini neprofitni festival koji se održava tokom leta u Beogradu, kao i da će svi programi biti premijerni.

– Belef će na taj način omogućiti da manifestacije koje se održavaju tokom godine imaju svoje promocije i u predstojećem periodu, a građani koji tokom leta imaju više vremena, krenu u šetnju kroz izbor najboljih festivala – objasnio je Denić.

Po njegovim rečima, Belef počinje u petak, 25. maja, međunarodnom izložbom „Brisani prostor“, u okviru koje se realizuje program „Mikser festivala“. Takođe, kako je naveo, obnavlja se saradnja sa Festivalom koreografskih minijatura, dok će „Stend-ap fest na Belefu“ ugostiti dvadesetak komičara iz regiona i Velike Britanije, a „Baskerfest“ predstaviti žonglere, akrobate na žici i druge aktere uličnog teatra.

Muzički program obuhvatiće koncerte u okviru festivala „Ring Ring“ i „Rezonejt“, dok će književni program, započet prošle godine, biti nastavljen u okviru manifestacija „Krokodil na Belefu“.

Vizuelni program objediniće izložbe u okviru nekoliko zasebnih celina – „Autsajd na Belefu“, projekat „Terratorija“ i „Beogradska nedelja dizajna na Belefu“, koja će obuhvatiti promociju radova više od 150 autora.

Najavljen filmski program biće realizovan u saradnji sa manifestacijama „Sedam veličanstvenih“ i „Dizajnfilm“. Književni program, započet prošle godine, nastaviće se u okviru festivala „Krokodil na Belefu“, dok će ekološku komponentu upotpuniti festival „SuperNatural“, najavili su organizatori. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.