Naslovna » Izlasci » Izložbe » Bez odlaganja: O položaju mladih umetnika

Bez odlaganja: O položaju mladih umetnika

Od 8. (20.00) do 20. maja u Kulturnom centru „Grad“ (Braće Krsmanović 4) biće predstavljen projekat „Bez odlaganja“.

Nastao kao rezultat istraživanja mlade umetničke scene u Beogradu, izložbeni projekat „Bez odlaganja“, u okviru izložbeno-debatnog i edukativnog programa, za cilj ima da predstavi, afirmiše, analizira, teorijski promatra i umreži mlade umetnike koji deluju u domenu savremene skulpture.

Centralni događaj višednevnog programa predstavlja grupna izložba u Velikoj galeriji i javnom prostoru oko KC „Grada“ u okviru koje će osam mladih autora – Lidija Delić, Davor Dukić, Ivana Ivković, Nemanja Lađić, Marko Marković, Branko Milanović, Marko Stanković i Saša Tkačenko – prezentovati radove u proširenom mediju skulpture koji su izvedeni posebno za ovu priliku. Rad umetnika na izložbi povezuje promišljen, aktuelan i kritički odnos prema umetničkoj praksi, kao i lokalna sredina u kojoj deluju neretko nailazeći na probleme tokom svog profesionalnog razvoja.

Razlog za ograničavanje na medij skulpture leži tome što je u njenom polju umetnička produkcija mladih autora najmanje zastupljena, kako zbog finansijskih i prostornih ograničenja, tako i zbog nemogućnosti da se nakon završetka studija kroz izložbenu delatnost afirmišu i predstave stručnoj i široj umetničkoj javnosti, što su ujedno najveći problemi sa kojima se mladi umetnici susreću u lokalnoj sredini. Koristeći novo-producirane radove kao argument, na izložbi će u okviru raznovrsnog programa biti mapiran, diskutovan i problematizovan aktuelan marginalozovan položaj mladih vizuelnih umetnika u lokalnom kontekstu.

U intenzivnom edukacijskom programu koji je najvećim delom orijentisan na mlađu publiku tokom trajanja izložbe biće ponuđena stručna vođenja sa umetnicima i autorima izložbe. Istoričar umetnosti Vladimir Bjeličić u saradnji sa umetnicima sa izložbe održaće tri radionice za srednjoškolce u kojima će kroz interakciju i komunikaciju polaznici biti upoznati sa razvojem i značenjima savremene skulpture u teorijskom, praktičnom i kreativnom smislu, a sa ciljem da se mladim ljudima približi i demistifikuje savremena umetnost.

Autorke projekta su Ana Bogdanović i Jelena Vojvodić. Autor edukativnog programa je Vladimir Bjeličić. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.