Naslovna » Izlasci » Film » „Biba struja“ u bioskopima od 10. maja
Biba Struja
Biba Struja

„Biba struja“ u bioskopima od 10. maja

Posle uspešne svetske premijere na BELDOCS-u, dokumentarac Dušana Čavića i Dušana Šaponje „Biba struja“ biće od 10. maja prikazivan i u bioskopima.

Autori su više od tri godine pripremali ovaj dugometražni film o Slaviši Pajkiću – čoveku koji u svojim rukama može da isprži viršlu. Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Slaviša je ceo svoj život posvetio električnoj struji sa kojom se druži i dan danas. Njegov organizam je otporan na struju i Slaviša kontroliše jačinu struje koju ispušta njegovo telo.

U pokušaju da obori i treći Ginisov rekord Biba Struja se suočava sa nepremostivom preprekom, slabljenjem moći zbog starenja njegovog organizma. Kako će gubitak ovog fenomena uticati na njegov porodični i društveni status, da li će naučnici uspeti u potpunosti da objasne ovaj fenomen, pokušali su da otkriju autori filma u dokumentarcu o čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu.

Sa projektom za film i trejlerom Dušan Šaponja i Dušan Čavić su 2010. godine pobedili na pitch sesijama na Zagrebdoxu i IDFA festivalu u Amsterdamu, koji je najveći festival dokumentarnog filma u svetu.

Pored podrške Filmskog centra Srbije, Ministarstva Kulture i Skupštine grada Beograda, iza filma je stalo pet inostranih televizija, od kojih su dve javni servisi – Austrijski ORF i Danski DR TV, kao i Švedski obrazovni program UR i Kanadske televizije TV Ontario i TV Knowledge.

Fenomen zvan Biba Struja
Biba ima ektodermalnu displaziju, retko oboljenje koje za posledicu ima veoma suvu kožu i otpornost na električnu energiju. Leto je za Bibu noćna mora, on se ne znoji, jer njegov organizam ima smanjen broj znojnih žlezda i dva sloja kože manje nego što je uobičajeno. Mora da koristi spoljašnje izvore hlađenja (oblači mokre majice i sl.).

Biba je otporan na visoki napon. Pravi strujno kolo sa ljudima i pušta im struju istovremeno kontrolišući njen napon. Ne jede meso, ribu, nije pročitao nijednu knjigu i tvrdi da poseduje znanja kojih nema u knjigama. Tvrdi da je na ovoj planeti po kazni. Dva puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine je dodirnuo nekoliko hiljada volti, a 2003. godine je zagrejao vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi.

O njemu su izveštavali mnogi svetski mediji. Poslednje gostovanje bilo je u Riju na TV Globo, najgledanijoj brazilskoj televiziji, uživo u emisiji koju gleda vise od 30 miliona ljudi. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.