Naslovna » Izlasci » Sport » Biciklizam: 52. Trka kroz Srbiju

Biciklizam: 52. Trka kroz Srbiju

Tradicionalna 52. međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“, startovaće ove godine 12. juna u Nišu i voziće se putevima rimskim imperatora, od Mediane kraj Niša do Singidunuma (Beograda) gde je cilj posle šest etapa i više od 1.000 km 17. juna.

Interesovanje za ovogodišnji srpski „Tur“ je veliko, a prijavilo se pedesetak ekipa, mada je maksimum 22. ekipe.

Ovogodišnja trka, kao i nekoliko prethodnih, organizovaće se pod patronatom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva za omladinu i sport. Cela trka će se ponovo voziti pod sloganom „Turizam i biciklizam zajedno“.

– Organizujući ovu trku već mislimo na sledeću. Naredne godine biće 17 vekova od potpisivanja Milanskog edikta, pa će Niš, nekadašnja rezidencija Cara Konstantina, biti polazno mesto karavana i obeležavanja velikog istorijskog datuma. Zato ćemo i ovu trku voziti od niške Mediane do beogradskog Singidunuma – rekao je predsednik Organizacionog odbora trke Goran Petković, državni sekretar za turizam u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Među prijavljenim timovima su i dva kontinentalna profi tima – PSK Virpul iz Češke i Kristina vočis Onfon iz Danske u čijim redovima su tri sjajna vozača Rasmusen, Eli i Šumaher. Tri mesta je rezervisano za srpske ekipe. Dva srpska olimpijca, prošlogodišnji pobednik Ivan Stević i Gabor Kasa, četvrtoplasirani lane na ovoj trci, startovaće u turskom profi timu Manisa spor.

Poljski BDC Markpol predvodiće Darijus Baranovski, koji je bio u timu Španca Migela Induraina Banesto u vreme kada je pobeđivao na „Tur de Fransu“. Jake sastave prijavile su ekipe iz Egipta, Japana, Austrije, Hrvatske, Češke… Kazahstan je poslao prijave za dve svoje ekipe, nacionalni tim na pisti i ekipu za drumsku vožnju. Tu je i prijava ekipe Marko Polo iz Etiopije. Od zvučnijih imena izdvaja se ruska ekipa Itera Kaćuša.

Darodavac žute majice biće Pošta Srbije, koja je proteklih godina, bila sponzor zelene majice, a sponzor plave majice biće ponovo Sosijete ženeral banka.

Glavni grad Srbije će i ove godine biti domaćin cilja trke „Kroz Srbiju“. Trka će se završiti etapom od Sirmiuma (Sremske Mitrovice) do Singidinuma (Beograda) od 77,8 km.

U cilju promocije trke, 19. maja biće organizovana rekreativna tura od Niša do Niške banje. (danubeogradu.rs)