Naslovna » BG svaštara » Dani makedonske kulture u Beogradu

Dani makedonske kulture u Beogradu

Udruženje Makedonaca u Beogradu „Makedonium“ organizovaće manifestaciju „Dodir Makedonije“ od 23. do 26. maja, povodom proslave dana sveslovenskih prosvetitelja svetih Ćirila i Metodija.

Dani makedonske kulture u Beogradu je najznačajnija manifestacija makedonske zajednice u Srbiji. U okviru trodnevnog programa biće sublimirani i predstavljeni elementi kulture Makedonaca, čime će biti istaknute vrednosti kulturne baštine ove zajednice. Negovanje elemenata folklora i tradicije, koji se prožimaju u ovovremenim okvirima, predstavlja bogatstvo multikulturalnosti Srbije.

Kroz izvorne makedonske pesme, tradicionalne instrumente, igre, mitološke običaje, književnost, pozorište i nacionalnu kuhinje… sa gostima iz Makedonije i Makedoncima koji žive u Srbiji, posetioci će imati prilike da osete „Dodir Makedonije“.

Na svečanom otvaranju manifestacije u Akademiji 28, biće predstavljena makedonska tradicija kroz nacionalne nošnje, koje za ovu priliku stižu iz Velesa, nezaobilazna makedonska muzika, pesme i igre, koje se sa ljubavlju neguju na ovim prostorima. Manifestaciju zatvara autentični orkestar iz Štipa u restoranu „Duga“, gde će gosti degustirati makedonsku mastiku, žoltu, makedonska vina i igrati makedonsko oro. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Sreda, 23. maj (20.00) Akademija 28
Svečano otvaranje: Veče makedonske tradicije

Četvrtak, 24. maj (19.00) Svečana sala Opštine Stari grad
Svečano obeležavanje praznika Sv. Ćirilo i Metodije

Petak, 25. maj (20.00) Akademija 28
Predstava „Normalna li si ti“ – Teatar Art vini vici, Skoplje

Subota, 26. maj (20.00) Restoran „Duga“ (Viline vode bb)
Makedonsko veče: Zvuci od tatkovinata