Naslovna » Izlasci » Film » Dobitnik “Zlatne palme” 65. Kanskog festivala uskoro u domaćim bioskopima
Angels Share / Anđeoski deo
Angels Share / Anđeoski deo

Dobitnik “Zlatne palme” 65. Kanskog festivala uskoro u domaćim bioskopima

Dobitnik “Zlatne palme”, film Mihaela Hanekea “Ljubav”, i još jedanaest filmova sa 65. Kanskog filmskog festivala naći će se u distribuciji MCF MegaCom Filma.

Među njima su i “Anđeoski deo”, film Kena Louča, koji je osvojio nagradu žirija, kao i “Posle senke, svetlost”, film meksičkog reditelja Karlosa Rejgadasa, nagrađen za najbolju režiju i najbolju scenografiju. Tu je i film “Lorens, u svakom slučaju”, za koji je Suzan Klemo nagrađena kao najbolja glumica, u selekciji “Izvestan pogled”.

U distribuciji MCF MegaCom Filma naći će se još i: “Sveti motori”, Leosa Karaksa, “Kao neko zaljubljen” Abasa Kjarostamija, “Misterija” Lu Jea, “7 dana u Havani” – omnibus, “Renoar” Žila Burdoa, “Ništa još niste videli”, Alana Renea, “Na putu” Valtera Saleša i “Ja i ti” Bernarda Bertolučija.

Mihael Haneke, koji je i 2009. godine osvojio Zlatnu palmu, za film “Bela traka”, jedan je od retkih reditelja koji su ovu prestižnu nagradu osvojili dva puta. Osim njega, tu čast su imali Frensis Ford Kopola, braća Žan-Pjer i Lik Darden, Bile Ogast, Šohei Imamura i Emir Kusturica.

Film “Ljubav” prati Džordža i Anu, dvoje penzionisanih profesora muzike, čija je ljubav stavljena na probu dok je Ana na samrti. Ova nagrađena drama snimljena je u francusko-nemačko-austrijskoj koprodukciji.

Kenu Louču, koji je 2006. godine dobio “Zlatnu palmu” za film “Vetar koji njiše ječam”, ovogodišnja nagrada žirija deveto je priznanje koje je on do sada osvojio na Kanskom festivalu. Komedija, čija se radnja dešava u Glazgovu, bavi se četvoricom prestupnika osuđenih na društveni rad koji odlučuju da ukradu kutiju skupocenog viskija sa idejom da će im to promeniti život nabolje. (danubeogradu.rs)