Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Edin Karamazov u Kolarcu

Edin Karamazov u Kolarcu

U sredu, 16. maja od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5), sviraće Edin Karamazov sa Gudačkim kvartetom Krakovske filharmonije. Program: Luiđi Bokerini – Kvintet Fandango; Nikita Koškin – Kvintet; Filip Hauton – U ćilibaru; Leo Brauer- Bitlerijane (po Lenonu i Makartniju). Cene ulaznica su 200, 400 i 600 dinara.

Edin Karamazov sе afirmisao kao jedan od najuzbudljivijih i najharizmatičnijih muzičara na lauti u svetu, što potvrđuju priznanja kritičara u Evropi i Americi, kao i pohvale njegovih virtuoznih i emocionalnih interpretacija dela nastalih od 16. veka do danas, uključujući i muziku balkanskih Roma. Prvi solo nastup na lauti imao je 1998. godine, kao zamena u poslednjem trenutku za legendarnog Džulijana Brema.

Od tada je izveo i snimio više od 80 kompakt diskova s brojnim umetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu muziku. Kao izvođač na brojnim žičanim instrumentima iz raznih kultura i različitih razdoblja, Karamazov je ostvario izuzetno uspešne nastupe u dvoranama kao što su Konserthebau u Amsterdamu, Sala Berlinske filharmonije, Karnegi Hol, bečki Koncerthaus i Sidnejska opera, kao i na svim važnijim muzičkim festivalima. Ambasador novog, retkog ili neobičnog zvuka, Edin Karamazov prati jedinstvenu umetničku viziju, udružujući smeo istraživački duh sa zadatkom širenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lautu.

Karamazov i dalje održava nenajavljene ulične nastupe. Njegova diskografija, u izdanju Decca records, uključuje i nagrađivane albume Come, Heavy Sleep i The Lute Is a Song, na kojima gostuju Rene Fleming, Andreas Šol, Kaliopi i Sting. Edin je dobio brojna priznanja među kojima se izdvajaju Edison-Preis Amsterdam 2001, Grammy nominacija 2002, Grand Prix du Disque 2004, Brit Classical Award nominacija 2006, Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalistu u Italiji 2007. i Premio Cubadisco 2009. godine. Edin Karamazov ove sezone gostuje na festivalima u Evropi, Australiji i Južnoj Americi.

Gudački kvartet Krakovske filharmonije osnovali su 2008. vodeći muzičari Krakovske filharmonije deleći strast prema kamernom muziciranju. Od tada, mnogo puta su nastupali u Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji. Kvartet redovno nastupa u Sali Krakovske filharmonije, Međunarodnom kulturnom centru u Krakovu i Mask festivalu u San Marinu. Repertoar kvarteta sadrži sve velike gudačke kvartete od 1750, preko klasicizma do romantizma, a uživaju i izvodeći savremenu muziku, posebno poljskih kompozitora. (danubeogradu.rs)

Pogledajte i ostale koncerte u organizaciji Jugokoncerta →