Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival najkraćeg filma 2012

Festival najkraćeg filma 2012

U petak, 11. maja od 20.00, u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11) Francuski institut u Srbiji organizovaće Festival najkraćeg filma. Cena ulaznice je 100 dinara.

Jedinstven u svetu, Međunarodni festival najkraćih filmova ujedno je i smotra i takmičenje filmova čiji su autori vrsni profesionalci ili talentovani amateri iz svih krajeva sveta. Nije potreban veliki budžet da bi se u tri minuta iskazali snovi, nezadovoljstva ili radost.

Kratki filmovi koji će biti prikazani za dva sata, pravi su mali biseri od po tri minuta a predstavljaju sve različitosti ovog sveta, sa svim svojim problemima, emocijama, dražima i humorom. Na ovogodišnjem, četrnaestom izdanju festivala, jedan od odabranih je i film „Plava ptica“ Milene Petrović iz Srbije.

Festival se istovremeno održava u 15 država i osamdeset gradova. U Srbiji su ove godine obuhvaćeni, pored prestonice, Niš i Novi Sad. U Nišu su projekcije već održane 4. maja u Studentskom kulturnom centru, a posle Beograda, 12. maja festival će biti predstavljen u Novom Sadu u Akademiji umetnosti od 20.00.

Ove godine, od 1.500 pristiglih kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, žiri profesionalaca je odabrao 47 filmova koji će biti predstavljeni iz dva bloka od po sat vremena. Filmovi se prikazuju u originalnoj verziji a titlovani su na srpski. Svake godine festival nudi i ozbiljne i lagane teme, uz puno humora i poezije. (danubeogradu)