Naslovna » Izlasci » Sport » Finale košarkaškog turnira „1na1“ na Kalemegdanu

Finale košarkaškog turnira „1na1“ na Kalemegdanu

Regionalno finale najvećeg košarkaškog turnira „1na1“ biće održano 9. juna na terenima KK Partizan (noćno dešavanje). Beogradske kvalifikacije biće održane na istom mestu 27. maja.

U sredu, 6. juna od 17.00, na terenima KK Partizan na Kalemegdanu biće održan poslednji od pet kvalifikacionih turnira serije Red Bull King of the Rock.

Red Bull King of the Rock je ušao u istoriju kao prvo zvanično sportsko dešavanje ikada održano u Alkatrazu, kao i prvi put da se košarka igrala na Steni od kad su zatvorenici napustili ostrvo pre više od 50 godina. Sada, po treći put za redom, globalni jedan-na-jedan košarkaški turnir se vraća s najvećom konkurencijom na terenu do sada. Veći i bolji nego ikada, Red Bull King of the Rock očekuje kvalifikacije u 27 zemalja, uključujući 33 kvalifikaciona turnira u Americi. Sa svih ovih kvalifikacija, 64 finalista će se uputiti ka ostrvu i dati sve od sebe u Dvorištu, 22. septembra. Neko će zadobiti poštovanje, a nečija osećanja će biti povređena, jer ipak može biti samo jedan Kralj, tako da će od 64 finalista, samo jedan igrač biti krunisan za Red Bull King of the Rock, tj. Kralja Stene.

Tenzija nabijenih kvalifikacionih turnira širom planete počela je još 1. aprila. Među 64 finalista biće najbolji igrači sa 24 međunarodna finalna turnira, najbolji igrači sa 33 američk kvalifikaciona turnira, najboljih pet igrača koji su osvojili drugo mesto na američkim kvalifikacijama, šampion iz 2010. – Ajzeja „Clutch“ Bouman i vladajući prošlogodišnji šampion Hju „Baby Shaq“ Džouns. Međunarodne kvalifikacije će se održati u Dominikanskoj Republici, Gruziji, Hong Kongu, Tajvanu, Egiptu, Jordanu, Kuvajtu, Libanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Češkoj, Nemačkoj, Litvaniji, Slovačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Jamajci, Italiji, Rumuniji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Španiji, Turskoj, Brazilu, Kanadi i Ukrajini.

I na kvalifikacijama i na finalu biće korišćena regularna jedan-na-jedan košarkaška postavka gde igrači igraju jedan protiv drugoga na otvorenom terenu u jednoj eliminacionoj igri. Postoje samo dve opcije: pobedi i nastavi dalje ili izgubi i idi kući. Igre će trajati po pet minuta i ocenjivaće se po osnovnim košarkaškim pravilima (dva i tri poena). Pobednici ostaju na terenu gde će se susresti sa svojim sledećim protivnikom, tako da, iako je neophodno imati dobre košarkaške veštine, strategija i izdržljivost će takođe igrati veoma važnu ulogu u sveukupnoj pobedi. Igrači moraju da budu jaki da bi stigli do Stene, ali moraju da igraju i pametno, pošto pet faulova znači automatsku diskvalifikaciju.

Red Bull King of the Rock je otvoren kako za amatere, tako i za profesionalce, međutim, igrači moraju da budu stariji od 16 godina kako bi mogli da učestvuju. Učesnici mlađi od 18 godina, moraće da imaju prisutne roditelje koji će potpisati dopuštenje za njihovo učešće na kvalifikacijama.

U Srbiji, drugu godinu zaredom, kvalifikacije će biti održane u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a za razliku od prošle godine u 2012. na finalnom turniru na Kalemegdanu će učestvovati najbolji takmičari iz Makedonije i Crne Gore. Prošlogodišnji pobednik i predstavnik Srbije u Alkatrazu Dušan Domović Bulut automatski će učestvovati u finalu gde će imati priliku da brani krunu osvojenu prošle godine!

Prijavljivanje za učešće vršiće se putem slanja prijave na e-mail adresu kingoftherock@redbull.rs. Novina u odnosu na prošlu godinu je i kotizacija u visini od 500 dinara (5 EUR) koja će se plaćati za učešće na kvalifikacionim turnirima, a prikupljena sredstva od kotizacije osvajaju pobednici kvalifikacija. (danubeogradu.rs)

Datumi kvalifikacija po gradovima su:

19. maj – Podgorica, teren KK Budućnost
25. maj – Skopje, teren Beverli Hils
27. maj – Beograd, Kalemegdan tereni KK Partizan
30. maj – Kragujevac, teren Koš
1. jun – Novi Sad, teren Đačko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.