Naslovna » Izlasci » Festivali » Jednodnevni ulični festival francuske šansone

Jednodnevni ulični festival francuske šansone

Pre dve godine, pre nego što je nastala Ustanova kulture „Parobrod“, prvi put je obeležen Svetski dan muzike na tri lokacije u gradu.

Organizatori su odlučili da Beograd dobije nepretenciozan ulični muzički dan, otvoren za nepoznate interpretatore. Prilikom pravljenja omaža Tomi Zdravkoviću prošle godine zaključeno je da su u našoj javnosti gotovo zaboravljena imena Žoe Dasina, Žaka Brela, Žilbera Bekoa. Svi su znali i pevali Zaz, a gotovo više niko Edit Pjaf.

Zbog toga će ove godine, 21. juna, biti organizovan prvi pravi Ulični festival francuske šansone. Od 21. maja, na javni konkurs mogu da se prijave svi koji znaju da pevaju i lepo interpretiraju francuski jezik, a imaju do 40 godina. Konkursna kompozicija je „Bila je tako lepa“ (Elle était si jolie), a svi učesnici na konkursu trebalo bi da spreme još po jednu kompoziciju, sa spiska koji se nalazi na sajtu ukparobrod.rs, po slobodnom izboru. Na raspolaganju im je 20 najčuvenijih hitova francuske šansone, prateći bend Tzootzoonga ansambl, koji čine bas, harmonika i gitara – i mikrofon. Najbolji na audiciji dobijaju pravo učešća na festivalu, a najbolji među njima vredne nagrade.

Uskoro više informacija. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.