Naslovna » Izlasci » Izložbe » LVII Majski susreti

LVII Majski susreti

Tradicionalni Majski susreti, smotra amaterskog likovnog i književnog stvaralaštva, jedna su od najdugovečnijih kulturnih manifestacija na ovim prostorima. Ove godine, 57. po redu Majski susreti, biće otvoreni Svečanom akademijom u Velikoj sali Akademije 28 (Nemanjina 28), u sredu, 9. maja od 19.00.

Nastali davne 1955. godine, na Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj“, prvoj kulturno-obrazovnoj instituciji te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji, „Majski susreti“ postaju integralni deo obrazovnih programa i važan činilac kulturne politike zemlje. Njihova uloga i značaj, prepoznati u okvirima važnih društvenih interesa, odnosili su se na razvoj i afirmaciju amaterskog stvaralaštva – putem vaspitavanja i podstrekivanja stvaralaštva radnih ljudi, građana i omladine – u oblasti likovne umetnosti i književnosti, a u cilju prezentacije najkvalitetnijih amaterskih dela.

U Galeriji „Akademija 28“ biće izloženo kvalitetnih likovnih radova slikara-amatera Srbije, pristiglih na ovogodišnjem konkursu. Izložba će trajati do 11. juna.

Gosti su Akademsko pozorište AKUD „Branko Krsmanović“, zvanično najstarije studentsko pozorište u Evropi koje, ove godine proslavlja 90 godina rada i postojanja. Na Sceni Akademije 28, u okviru ovogodišnje manifestacije, predstaviće se sa ukupno četiri predstave: Nušićevom „Autobiografijom“, predstavom „Ruvenzori“ Bele Hamvaš, „Bre kabare“ V. Cvejića i V. Đurđevića, i autorskim projektom „Brevrovizija“.

Na samom otvaranju LVII Majskih susreta, 9. maja, biće uručene nagrade najuspešnijim stvaraocima, za najbolje likovne i književne radove, posle čega će, na Sceni „Akademija 28“ biti izvedena predstava „Autobiografija“.

U okviru večernjeg muzičkog programa, u Klubu „Akademija 28“, predstaviće se pijanista Bogdan Đorđević – velikim klupskim koncertom za klavir, a nastupiće i džez sastav – Milan Petrović Kvartet koji, ovom prilikom, proslavlja prvi rođendan. (danubeogradu.sr)