Naslovna » Izlasci » Izložbe » Memorijalna izložba slika Zorana Vukovića

Memorijalna izložba slika Zorana Vukovića

Od 17. maja (19.00) do 4. juna, u Prodajnoj galeriji „Beograd“ (Kosančićev venac 19) biće otvorena memorijalna izložba slika Zorana Vukovića.

Zoran Vuković (1947 – 2011) naš afirmisani slikar, skulptor, grafičar, mozaičar, kao i uspešan ilustrator knjiga iza sebe je ostavio značajan slikarski opus. Bio je jedan od najproduktivnijih stvaralaca druge polovine XX i prve decenije XXI veka. U potpunosti je bio slikar apstraktne orijentacije.

Ovoga puta biće predstavljeni najznačajniji radovi iz bogatog slikarskog opusa poslednje dve decenije Vukovićevog stvaralaštva. Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda.

Tom prilikom Jovan Despotović je napisao: „Zoran Vuković, očigledno, nije imao potrebu da se deklariše kao pripadnik bilo koje škole: kao slikar geometrizma, ili sledbenik ekspresionizma. Bio je u nekoj vrsti šetnje po samopronađenom vlastitom putu. Ali tome nije bio posvećen poput vernika, niti je ikada pokazivao nedoumice oko opredeljivanja za neke od velikih slikarskih pokreta, onda razumemo razloge zašto njegove slike ovako izgledaju. Gledajući ih na jednom mestu one su i jedno i drugo i treće. Najmanja mu je briga bila gde će ga teorija ili kritika svrstati. Jedino se starao da mu slike budu likovno jasne, plastički održive, vizuelno ubedljive. Što se, uostalom, i vidi na ovoj izložbi.“ (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.