Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Mikserovim gostovanjem počinje saradnja „Beograda 2020“ i Maribora

Mikserovim gostovanjem počinje saradnja „Beograda 2020“ i Maribora

Gostovanjem „Mikser festivala“ sa projektom „Young Balkan Designers“ („Mladi balkanski dizajneri“) na Međunarodnom festivalu kreativnih komunikacija – „Magdalena“ u Mariboru od 17. do 20. maja 2012, otpočeće saradnja između Maribora, kao aktuelne evropske prestonice kulture i inicijative „Beograd 2020“, kao najznačajnijeg strateškog kulturnog projetka grada Beograda.

„Mikser“ će stručnoj javnosti iz Evrope predstaviti jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija srpske prestonice, ali i regiona, „Mikser festival“, njegov specifičan ovogodišnji program u čijem je fokusu revitalizacija Savamale i ponovno prepoznavanje ovog kvarta kao društvenog i kulturnog centra Beograda, i razmeniti dosadašnja iskustva o organizovanju kulturnih manifestacija sa predstavnicima srodnih inicijativa iz EU.

Predstavnici „Miksera“ će publiku upoznati i sa konkursom za mlade industrijske dizajnere „Young Balkan Designers“ („Mladi balkanski dizajneri“) i njegovim razvojem od malog, pionirskog, lokalnog projekta, do regionalnog konkursa, čiji će pobednički radovi biti deo dizajnerske postavke ovog međunarodnog festivala kreativnih komunikacija.

Maribor, kao evropska prestonica kulture, i „Magdalena“, kao priznat međunarodni festival, značajan su partner za pokretanje inicijative o osnivanju asocijacije kreativnih manifestacija koju „Mikser“ pokreće na kongresu koji će se održati drugog dana „Mikser festivala“. Zahvaljujući ovoj inicijativi, Beograd će biti centar koji će povezati šenaest najrelevantnijih regionalnih manifestacija koje se bave razvojem i popularizacijom kreativnih disciplina. (danubeogradu.rs)