Naslovna » BG svaštara » Nacionalna biblioteka obeležava Dan slovenske pismenosti

Nacionalna biblioteka obeležava Dan slovenske pismenosti

Narodna biblioteka Srbije (NBS), po prvi put, nizom manifestacija obeležiće 24. maj – Dan slovenske pismenosti. Ovaj praznik pisma obeležava se u spomen na slovenske prosvetitelje Kirila i Metodija.

Prof. dr Tatjana-Subotin Golubović, načelnica Odeljenja za arheografiju nacionalne biblioteke, održaće u 13.00 u Amfiteatru NBS predavanje na temu „Misionarsko i prosvetiteljsko delo i Ćirila i Metodija“. Posle toga, prezentaciju na temu „Autorsko tipografsko pismo u Srbiji“ održaće dr Olivera Stojadinović.

Vršilac dužnosti upravnika nacionalne biblioteke Dejan Ristić i književnik Ljubivoje Ršumović posetiće toga dana u 14.00 osnovnu školu u Vinči i učenicima uručiti poklon NBS – knjige za školsku biblioteku.

Završna manifestacija obeležavanja Dana slovenske pismenosti, svečani koncert Hora opere Narodnog pozorišta u Beogradu, biće održan u NBS od 20.00. Na programu su dela Česnokova, Čajkovskog, Govedarice, Franka, Ofenbaha i Genija. Učestvovaće i solisti nacionalne Opere Sanja Kerkez i Danilo Stošić. Dirigent je mr Đorđe Stanković.

Očekuje se da svečanom koncertu prisustvuju državni zvaničnici, članovi diplomatskog kora, ugledne ličnosti i građani. Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

loading...