Naslovna » Izlasci » Festivali » Nymbus festival 2012 – Barokna muzička gozba

Nymbus festival 2012 – Barokna muzička gozba

Od 27. maja do 1. jula biće održano pet koncerata u sklopu međunarodnog festivala „Barokna muzička gozba“. Dodatna atraktivnost Festivala biće i šesti koncert „Za dve horne“.

Događaj organizuje Agencija za umetnički i muzički menadžment „Nymbus“ a pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, kao i Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Ova svojevrsna muzička „gozba“ održavaće se na nekoliko lokacija u Beogradu, Bitef teatru, kao i Etnografskom muzeju.

Tokom ovog nesvakidašnjeg događaja, Beograd će ugostiti veliki broj svetski poznatih muzičara iz Srbije i inostranstva. Muzičari će, zajedno sa organizatorima, učestvovati u promociji i boljem upoznavanju kulturnog, umetničkog i muzičkog nasleđa Evrope i Balkana, koje stanovnicima Srbije nije toliko poznato. U realizaciji programa će im se priključiti i učenici Baletske škole „Lujo Davičo“ i studenti glume iz Beograda.

Na koncertima će moći da se čuje mnoštvo neobičnih instrumenata, karakterističnih za baroknu muziku, neki od njih su čembalo, teorba… ali i horne. Kako je barok, sam po sebi bio period saživota različitih umetničkih formi, muzičkom programu biće pridruženi plesovi, poezija, proza i drugi umetnički oblici.

Ovaj projekat zamišljen je kao deo dugoročnijeg „Nymbusovog“ projekta, kojem su ciljevi još veća afirmacija muzičara koji se u Srbiji bave baroknom muzikom. Međutim, glavni ishod bi bio da publika nakon ovih koncerata može da oseti bliskost, prijatnost i na adekvatan način prepozna prošla vremena kroz sinergiju različitih umetnosti. (danubeogradu.rs)

→ PROGRAM FESTIVALA ←

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.