Naslovna » BG servis » Obnovljena česma kralja Aleksandra na Košutnjaku

Obnovljena česma kralja Aleksandra na Košutnjaku

Spomen-česma kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Košutnjaku je obnovljena i danas, u okviru manifestacije „Šuma peva, šuma blista“ puštena u rad, saopšteno je iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove. Deca i njihovi roditelji su uživali u koncetru i igrama dečjeg ansambla KUD „Talija“ i hora „Čarolija“.

Ova spomen-česma kralja Aleksandra I, godinama je bila gotovo potpuno zaboravljena i pogrešno nazivana „higijenska česma“.

Gradski Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ su Aleksandrovu česmu obnovili na inicijativu građana i kompanije „Lukoil Srbija“ AD, koja je finansirala izradu projekta. Izgradnja česme je započeta 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra Karađorđevića, a obnovljena i svečano otkrivena kao spomen-česma 1936. godine, nakon pogibije u Marseju 1934. godine.

Nova fontana ispred Glavne pošte u Takovskoj ulici sinoć je puštena u rad. Fontana je izgrađena na inicijativu JP PTT saobraćaja „Srbija“, koje je delom finansiralo izradu projekta i izgradnju fontane. Saradnjom Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i JP PTT saobraćaja „Srbija“, radovi su u najkraćem roku završeni.

Bazen fontane je prečnika tri metra, sa dva kružna prstena. Obodni zid dinamično menja visinu i obložen je sa više vrsta reljefno obrađenog granita, identičnog kao na fasadi Glavne pošte. Unutrašnji kameni prsten uokviruju mlaznice i led reflektori, koji naizmenično osvetljavaju fontanu bojama pošte, menjajući se od žute do plave. Granit u unutrašnjosti bazena je fino obrađen, kako bi se lakše održavao. Kako se fontana nalazi u starom gradskom jezgru, Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda je učestvovao u kreiranju svih arhitektonskih i građevinskih rešenja.

Oko fontane su klupe, na kojima su mesingane pločice sa imenima najznamenitijih poštara, kao i pločica sa imenom velikog srpskog komediografa Branislava Nušića, koji je jedno vreme radio i kao komesar Pošta i telegrafa. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.