Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Omladinska radna akcija „Župa“

Omladinska radna akcija „Župa“

U subotu, 19. maja od 11.00 biće organizovana omladinska radna akcija „Župa“, kao uvertira nastupa UK „Parobrod“ na festivalu Mikser 2012.

Parobrod „Župa“ je najznačajnije beogradsko industrijsko nasleđe iz istorije rečnog saobraćaja u Srbiji. Gotovo vršnjak „Titanika“, čija se stogodišnjica potonuća obeležava ovih dana, neopravdano se već decenijama nalazi skrajnut od pažnje šire javnosti. Pod konzervatorskim uslovima Muzeja nauke i tehnike, u registru brodova PIM-a, a u Ustanovi kulture „Parobrod“, isti za Mikser, dobija pravo na svoju priliku, a možda i više od toga…

Kao u najbolje vreme omladinskih radnih akcija, „Parobrod“ organizuje jedinstveni ekološki poduhvat čišćenja „Župe“ od nagomilanog đubreta iz njene skvot faze, kojoj je došao kraj. U pozivu piše da je dovoljan samo par rukavica i dobra volja, a „ljubav prema reci se podrazumeva“.

„Župa“ je parni teretni brod sa dva bočna pogonska točka iz 1913. godine, napravljen u Mađarskoj, pod imenom „Una“. Bila je potopljena, a zatim je izvađena na kopno i jednom renovirana. Predviđen je za okosnicu budućeg Rečnog muzeja ili departmana u okviru Muzeja nauke i tehnike. (danubeogradu.rs)